Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Ακόμη αναμένουν την αύξηση των οδοιπορικών οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας Ενώ ήταν προεκλογική δέσμευση και ψηφίστηκε στη Βουλή


 Στο περίμενε βρίσκονται ακόμη οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας, για αύξηση στα οδοιπορικά τους, παρόλο που ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή ο Βασίλης Γιαννάκος πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, το θέμα «κόλλησε» στο υπουργείο Οικονομικών, στη συνέχεια έγιναν αλλαγές στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μην έχει ικανοποιηθεί το σοβαρό αυτό αίτημα που αφορά χιλιάδες ασθενείς Πανελλαδικά.

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι τα παράπονα των νεφροπαθών για εμπαιγμό είναι καθημερινά, προχθές έγινε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, της οποίας είναι μέλος και αποφασίστηκε αν μέχρι αύριο δεν δώσει απάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης, να κάνουν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου το θέμα παρουσιάζει εμπλοκή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο το συνολικό ποσό για να καλυφθούν οι δαπάνες μετακίνησης είναι 11 εκ. € και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπήκε στον προϋπολογισμό, τη στιγμή που προεκλογικά ξοδεύονται εκατομμύρια Ευρώ.
«Τα 115 € που παίρνουν οι νεφροπαθείς για τις μετακινήσεις τους στα Νοσοκομεία για μεταγγίσεις, δεν φθάνουν για να καλυφθούν οι μετακινήσεις. Με τα 200 € που ζητάμε εντός της πόλης, μπορεί να σωθεί η κατάσταση, ενώ για αποστάσεις από 40 χλμ. και πάνω ζητάμε τα 400 € να γίνουν 550 € και τα 550 € για αποστάσεις άνω των 50 χλμ. ζητάμε να γίνουν 700 €», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών.
Ο κ. Γιαννάκος εξήγησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για τις μετακινήσεις των νεφροπαθών εντός της πόλης, διότι η μια μονάδα έχει μεταφερθεί εκτός πόλης και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Ο ίδιος εξήγησε ότι το επίδομα των 400 € είναι για πολλούς νεφροπαθείς το μοναδικό έσοδο, καθώς πολλοί δεν παίρνουν σύνταξη και αν είναι άποροι παίρνουν άλλα τόσα, ενώ το ταξί για να μεταφέρει κάποιον 12 και 13 φορές τον μήνα κοστίζει πάνω από 220 € μηνιαίως, συν τα έξοδα για ενοίκια και φάρμακα, εάν δεν είναι γενόσημα, τα οποία δικαιούνται δωρεάν.

Για το θέμα της δωρεάς οργάνων, ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι μετά τη δωρεά νεφρού μητέρας στον γιό, ο σύζυγος στη σύζυγο και την ενημέρωση που έγινε, υπάρχουν πολλοί γονείς που θέλουν να κάνουν δωρεά στα παιδιά τους αν είναι νέα σε ηλικία, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται δύο και τρεις φορές την εβδομάδα στην αιμοκάθαρση. Οι αιμοκαθαρόμενοι στην Ελλάδα είναι 12.500.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger