Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

14 Μαρτίου «Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού» - Υγεία των νεφρών για όλους

 

images

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου, έχει θεσπιστεί σαν η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Νεφρού – Παγκόσμια Συμμαχία Νεφρού (IFKF-WKA). 

Στόχος του θεσμού, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Το θέμα της Παγκόσμιας ημέρας Νεφρού για το 2024, είναι «Υγεία των νεφρών για όλους. 

Προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στη φροντίδα και τη βέλτιστη φαρμακευτική πρακτική.» Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ευθύνεται για πάνω από 3,1 εκατομμύρια θανάτους το 2019. Επί του παρόντος, η νεφρική νόσος κατατάσσεται ως η 8η κύρια αιτία θανάτου, και αν δεν αντιμετωπιστεί, προβλέπεται να είναι η 5η κύρια αιτία θνητότητας μέχρι το 2040. 

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ΧΝΝ έχουν επικεντρωθεί στην προετοιμασία και την παροχή μεθόδων υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. 

Πρόσφατες καινοτομίες στη θεραπεία προσφέρουν νέες ευκαιρίες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου και τη μείωση των επιπλοκών της όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα και η νεφρική ανεπάρκεια, παρατείνοντας εν τέλει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής για τους ασθενείς με ΧΝΝ. 

Ενώ αυτές οι νέες θεραπείες θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς και σε κάθε χώρα, εμπόδια όπως η έλλειψη ευαισθητοποίησης για τη ΧΝΝ, η ανεπαρκής γνώση ή εμπιστοσύνη στις νεότερες θεραπευτικές στρατηγικές, οι ελλείψεις ειδικών νεφρολόγων και το κόστος θεραπείας συμβάλλουν σε βαθιές ανισότητες αναφορικά με την πρόσβαση σε θεραπείες, γεγονός ιδιαίτερα φανερό σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο αλλά επίσης και σε ορισμένες χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. 

Αυτές οι ανισότητες υπογραμμίζουν την ανάγκη εστίασης στην ευαισθητοποίηση για τη ΧΝΝ και την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων του δυναμικού που εργάζεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η επίτευξη της βέλτιστης φροντίδας για την υγεία των νεφρών απαιτεί να ξεπεραστούν ποικίλα εμπόδια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών ανά την υφήλιο. 

Τα εμπόδια αυτά περιλαμβάνουν παραλείψεις στην έγκαιρη διάγνωση, έλλειψη καθολικής υγειονομικής περίθαλψης ή/και ασφαλιστικής κάλυψης, χαμηλή ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και προκλήσεις αναφορικά με το κόστος και την προσβασιμότητα στη φαρμακευτική αγωγή. 


Απαιτείται μια πολύπλευρη στρατηγική για την επιβίωση νεφρών, καρδιάς αλλά και των ίδιων των ασθενών. Ο Τομέας Νοσηλευτών Νεφρολογίας του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΤΟΝΟΝΕ/ΠΑΣΥΝΜ), ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, συμβάλλει μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και τις δράσεις του στην ευαισθητοποίηση, τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών υγείας για τη υγεία των Νεφρών.

Στις 20/03/2024 ο ΤΟΝΟΝΕ/ΠΑΣΥΝΜ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών Κλάδος Λεμεσού και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, συνδιοργανώνουν εσπερίδα με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, ασθενών και επαγγελματιών υγείας, στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος, ΤΕΠΑΚ, Αμφιθέατρο 1».

 Περισσότερες πληροφορίες και τις πηγές για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, καθώς επίσης και επιπλέον ενημερωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό σύνδεσμο https://www.worldkidneyday.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger