Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μέχρι και 2.000 ευρώ το «νόμιμο και θεσμικό φακελάκι» στα επί πληρωμή χειρουργεία

«Ταρίφα» βάσει των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ πάνω από 100 χιλιάδες περιμένουν να χειρουργηθούν

Μέχρι και 2.000 ευρώ θα είναι αναγκασμένοι να ξανά πληρώσουν όσοι εξωθούνται να απευθυνθούν στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, για τα οποία η απόφαση λειτουργίας τους πρόκειται να υπογραφεί άμεσα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ενημέρωσε ότι οι τιμές που θα καλείται να πληρώσει ο λαός καθορίζονται από τη «βαρύτητα του περιστατικού», και οι οποίες - όπως επισημάνθηκε - «προέκυψαν από την αποζημίωση που δίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Ετσι, οι ασθενείς γίνονται πελάτες και με τη βούλα του νόμου στα δημόσια νοσοκομεία, με τις ταρίφες που προβλέπονται να είναι οι εξής, ανάλογα με τη «βαρύτητα» της επέμβασης: Πολύ μικρή: 300 ευρώ, Μικρή: 500 ευρώ, Μεσαία: 900, Μεγάλη: 1.200 (π.χ. χολή), Βαριά: 1.600 ευρώ (π.χ. ισχίο γόνατο), Εξαιρετικά βαριά: 2.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει λοιπόν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χειρουργηθούν έγκαιρα. Διαφορετικά, είτε βαριά, είτε ελαφρά περιστατικά θα στοιβάζονται στις λίστες της ντροπής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και με το σύστημα Υγείας να γίνεται «μιας νόσου» λόγω των τραγικών ελλείψεων, δεν πραγματοποιήθηκαν, με εντολή της κυβέρνησης, το 80% των χειρουργικών πράξεων. Παρά τις, και τότε, ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι «θα είναι πρώτοι στη λίστα να χειρουργηθούν», σήμερα τα εκκρεμή χειρουργεία έχουν φτάσει τα 102.634 περιστατικά, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις (26.221 περιστατικά/26%) είναι στην αναμονή περισσότερο από έναν χρόνο, τα 31.954 περιστατικά (31%) περιμένουν από 4 έως και 12 μήνες, τα 44.459 (43%) αναμένουν από 0-4 μήνες.

Αν και οι εξαγγελίες αυτές συνοδεύτηκαν από τον σχετικό τιμοκατάλογο, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται διά στόματος του υπουργού Υγείας ότι «δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του»... παρουσιάζοντας ως διέξοδο το «νόμιμο και θεσμικό φακελάκι»!

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε και πάλι να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον λαό και τους υγειονομικούς από το κύριο μέτωπο πάλης, την επιτάχυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σ' αυτό το πνεύμα απάντησε και στο δίκαιο αίτημα των γιατρών, όπως και των υπόλοιπων εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς: «Τα έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ είναι 2,6 δισ. ευρώ. Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ»... Οπότε παρουσίασε τη λειτουργία των χειρουργείων επί πληρωμή ως μέτρο για να αυξηθούν οι μισθοί, με το «κόστος» να μετακυλίεται στον λαό, και ως μια «λύση» για «την έλλειψη προσωπικού».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιηθεί η λίστα χειρουργείων, όπου οι ασθενείς «θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Σε ερώτημα αν μπορούν να ανταποκριθούν το προσωπικό και οι υποδομές των νοσοκομείων, απάντησε με όρους ξενοδοχείου, λέγοντας ότι «με εξαίρεση 4-5 νοσοκομεία στην Αττική, στα υπόλοιπα η πληρότητά τους κυμαίνεται κάτω από το 80%», με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους να επιβεβαιώνει ότι «η δεύτερη φάση είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στο δημόσιο νοσοκομείο. Θα έχει περίπου τους ίδιους κανόνες σε μεγάλο βαθμό με τους γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger