Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

«Καταδρομικές επιχειρήσεις» της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς

Η εφορία ετοιμάζει φοροσαφάρι με πάνω από 30.000 ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα, επιστρατεύοντας νέα ελεγκτικά όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Στις θερινές εξορμήσεις οι φοροελεγκτές θα έχουν μαζί τους τα tablets και το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ στα τέλη του μήνα. Με τη βοήθεια του «ΕΛΕΓΧΟΣLive», οι εφοριακοί, την ώρα του ελέγχου, θα βλέπουν στην οθόνη του tablet τους το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, θα διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις, ενώ θα εκδίδουν επί τόπου το σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Ειδικότερα με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι φοροελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα:

Να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κ.λπ.
Να βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στο παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.
Να εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Να ελέγχουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά scanners χειρός (QRScanners).
Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA και τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.
Η πρώτη μεγάλη απόβαση των ράμπο της εφορίας στα νησιά αναμένεται να γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και οι καταστηματάρχες που θα εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις ή να μην έχουν στείλει τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές στην πλατφόρμα myDATA θα δουν να μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή τους από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger