Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

«Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω από την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί!»


Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εξωτερικών και κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Αθήνα
Αθήνα
«Ολοι στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! Να μη χρησιμοποιηθεί καμιά ευρωατλαντική υποδομή στο ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις! Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές!».

Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, της ΕΕΔΥΕ, φοιτητικών συλλόγων, της ΟΓΕ, Συλλόγων ΕΒΕ και μαζικών φορέων συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας, συναγερμός παντού για μας και τα παιδιά μας», «Οι βάσεις και το ΝΑΤΟ μπλέκουν τον λαό, όχι στο νέο μακελειό», «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω από την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», ενώ το πανό που άπλωσαν έγραφε «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο! Καμία διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ».

Στον αντίποδα και σε μια ακόμη ένδειξη της πραγματικής πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία της Επιτροπής, προκειμένου να επιδώσει το ψήφισμα της κινητοποίησης, το οποίο εντέλει επιδόθηκε από την εξώπορτα σε υπάλληλο του υπουργείου.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Νίκος Παπαγεωργίου κατήγγειλε το γεγονός, σημειώνοντας πως στο ΥΠΕΞ ανοίγουν ορθάνοιχτα τις πόρτες για να μπαίνουν σωρεία στελεχών μονοπωλιακών ομίλων, οι πρέσβεις των ιμπεριαλιστικών κρατών, και την κλείνουν ερμητικά όταν το εργατικό - λαϊκό κίνημα θέλει να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού για τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή προς επικύρωση τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και καλώντας τον λαό σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

«Εξω από του ΝΑΤΟ τα σφαγεία, κανένας φαντάρος στην Ουκρανία»

Με μαχητική πορεία και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη φορέων που πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με θέμα «Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!».

Τόσο μέσα από τη σύσκεψη όσο και με την πορεία και την παράσταση διαμαρτυρίας, αναδείχθηκε η ανησυχία του εργαζόμενου λαού και των φορέων του για τη μετατροπή της χώρας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και στόχο απαντητικών χτυπημάτων, αλλά και η έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ, συμμετείχαν 31 εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία και Σύλλογοι Γονέων, Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών (ΟΓΕ) και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Εισηγητικά ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, αλλά και στη συνολικότερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στους κινδύνους για τον λαό μας, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον επικίνδυνο ρόλο που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην εμπλοκή.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των φορέων, που μεταξύ άλλων ανέδειξαν τις επιπτώσεις από την πολιτική που στερεί από τον λαό μας χρήματα για την κάλυψη των βασικών, ζωτικών αναγκών του, και την ίδια ώρα τα διαθέτει για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για την αγορά πανάκριβων όπλων, για τη «γεωστρατηγική» αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε σχέδιο δράσης για την ουσιαστική ενημέρωση του λαού, τη μαζική κινητοποίηση λαού και νεολαίας, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ στη Βουλή για επικύρωση.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη θυροκολλήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι εκπρόσωποι των φορέων κατευθύνθηκαν με μαχητική πορεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εξω από του ΝΑΤΟ τα σφαγεία, κανένας φαντάρος στην Ουκρανία», «Εξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger