Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ολο και πιο μέσα στα επικίνδυνα σχέδια, σε «συντονισμό» με ΝΑΤΟ και ΕΕ



Ο«συντονισμός» της κυβέρνησης με ΝΑΤΟ και ΕΕ όσον αφορά τις αντιδράσεις κατά της Ρωσίας και τα μέτρα για την προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, χτες το πρωί, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση κατόπιν του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου, «η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου», δίνοντας έτσι μια πρόγευση για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τέθηκε και το θέμα των Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη, για τους οποίους οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έλεγαν ότι «οι ελληνικές Αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί». Θυμίζουμε, εδώ και μέρες, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σχέδιο εκκένωσης που έχει εκπονηθεί των περίπου 120.000 ομογενών που ζουν στη Μαριούπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Ενώ όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως «εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».

Των ανακοινώσεων του ΚΥΣΕΑ προηγήθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που - με φόντο και το χτεσινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία - έλεγε ότι «στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».

Πρόσθετε δε ότι «η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης "ανεξαρτησίας" των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του «συμβουλεύει τους Ελληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία». Καλεί, δε, όσους Ελληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρησή τους από την Ουκρανία, να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έλεγε ότι θα έθετε ξανά το θέμα της μειονότητας στους ομολόγους του.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο και της προσπάθειας να ξεπλυθεί η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούν και πάλι να παρουσιάσουν την εμπλοκή ως υποτιθέμενη «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, που βέβαια τροφοδοτείται από τους σχεδιασμούς αυτούς. Ενδεικτικά ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, έλεγε ότι τάχα μαζί με τους υπόλοιπους ευρωενωσιακούς «εταίρους» «δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε οποιονδήποτε άλλο σκέφτεται να μιμηθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές, να το πράξει στο μέλλον».

Ευκαιρία για τα αμερικανικά σχέδια «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο

Λίγο αργότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδεχόταν στο Μαξίμου υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον αναπ. πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωνε εκεί ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική κίνηση και «ως κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική», ενώ γνωστοποιούσε πως γι' αυτό επικοινώνησε ήδη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα έδινε τις γνωστές διαβεβαιώσεις περί διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας, ενώ παρουσιάζοντας την κατάσταση ως ευκαιρία για να «τρέξει» ο αμερικανικός ενεργειακός σχεδιασμός «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο με την Ελλάδα ως κόμβο, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας», παραπέμποντας στις προσπάθειες να «ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος - όπως γνωρίζουμε - είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη Βουλγαρία, ώστε να έχετε τη δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου».

Ο Vassilev από την πλευρά του είπε ότι και τη βουλγαρική κυβέρνηση ανησυχεί «ιδιαίτερα η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση». Ζήτησε και αυτός διμερή συνεργασία για «να βοηθήσουμε στο ζήτημα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για να εγγυηθούμε πως δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχής. Αλλά και για να προετοιμάσουμε όλα τα σχέδια (...) όπως το θέμα της συνδεσιμότητας Βορρά - Νότου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη».

Σήμερα στο μεταξύ ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη στην Ρουμανία.

«Το λύκο ως πρόβατο» παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ευχολόγια, την παρουσίαση του «λύκου ως πρόβατου» και ούτε λέξη για τα αίτια της κατάστασης που διαμορφώνεται με επίκεντρο την Ουκρανία και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια περιλάμβαναν και οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την υπονόμευση της Συμφωνίας του Μινσκ με την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονμπάς από τη Ρωσική Ομοσπονδία» και αναγορεύει την ΕΕ σε παράγοντα... ειρήνης, καλώντας την να αντιμετωπίσει την κατάσταση για «να ανοίξει ξανά η προοπτική των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή των Συμφωνιών από όλες τις πλευρές και προωθώντας ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία», όπως λέει προσπαθώντας να κρύψει πως με όποιο «σύστημα ασφαλείας» και προσωρινούς συμβιβασμούς των ιμπεριαλιστών, οι αντιθέσεις τους παραμένουν και οξύνονται σε βάρος των λαών και η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» είναι νύχι - κρέας με τον πόλεμό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης ζητά απ' την κυβέρνηση «να υποστηρίξει ενεργά αυτήν την προοπτική της ειρήνης, της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διπλωματίας».

«Η εκ μέρους μας καταδίκη της Ρωσίας (...) είναι ευθεία, ρητή και απερίφραστη», ανέφερε, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο τομεάρχης Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «η απεμπλοκή από την πολεμική ατμόσφαιρα τελικά αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τα γεγονότα που προκάλεσαν την ίδια την ουκρανική κρίση».

Με το σύνθημα «Μη πόλεμος!», σαν αυτός να «φυτρώνει» από το πουθενά, και όχι στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται, και με αίτημα «καμία επέκταση του ΝΑΤΟ και επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων σε ρωσικό έδαφος», σαν να πρόκειται μ' αυτόν τον τρόπο να πάψουν η ένταση και οι πραγματικές αιτίες της αντιπαράθεσης, ή να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας για τους λαούς, το ΜέΡΑ25 σπεύδει να παρουσιάσει την ΕΕ ως «ανήμπορη» κορασίδα, ζητώντας να «ορθώσει το ανάστημά της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στον Πούτιν», να μπει δηλαδή ακόμα περισσότερο στα γεμάτα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger