Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Αυξήσεις - «ηλεκτροσόκ» για λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες


Eurokinissi

«

Τσουνάμι» αυξήσεων στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται τις αμέσως επόμενες βδομάδες, καθώς οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας δεν έχουν σταματημό, σε αντιστοιχία με τις αυξήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Χτες, στην προημερήσια αγορά ηλεκτρισμού καταγράφηκε νέο ρεκόρ στα 285 ευρώ/Mwh από 276 ευρώ την περασμένη βδομάδα, δίχως να υπάρχει καμία ένδειξη στον ορατό ορίζοντα για κάποια αποκλιμάκωση, με όλες τις σχετικές προβλέψεις να «δείχνουν» ακόμη και τα 300 ευρώ. Ετσι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρισμού, οι επιπλέον επιδοτήσεις που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν αποτελούν ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό.

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε με τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες αύξηση της «οριζόντιας επιδότησης» για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα για τις πρώτες 300 kWh. Πρόκειται για ποσά που ούτε ως ψίχουλα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, και έτσι οι οικιακοί αλλά και οι επαγγελματικοί καταναλωτές, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες θα δουν και δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, που αυτήν τη φορά θα την «νιώσουν» για τα καλά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος για τον Νοέμβρη διαμορφώνεται στα 226 ευρώ/Mwh (η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ανέβει επιπλέον μέχρι να κλείσει ο μήνας) από 198 ευρώ/Mwh, τον Οκτώβρη και 147 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβρη.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η κατανάλωση ρεύματος για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας χρήσης ηλεκτρικών σωμάτων, τότε θα πρέπει να αναμένονται «ρήτρες αναπροσαρμογής» ακόμα και με τριψήφιο αριθμό στα τιμολόγιά τους, με δεδομένο ότι συμπαρασύρονται προς τα πάνω και οι υπόλοιπες χρεώσεις του τιμολογίου και όχι μόνο η τιμή της κιλοβατώρας.

Κι ενώ στο χρηματιστήριο Ενέργειας γίνεται όλο αυτό το διάστημα «πάρτι» πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ενώ έχει απορρίψει ασυζητητί τη σχετική πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα ενεργειακά αγαθά.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας συνεχίζουν τους επενδυτικούς σχεδιασμούς τους και τη διεύρυνση της κερδοφορίας τους, ενώ συνεχίζεται και το κλίμα «ευφορίας» στη διοίκηση της ΔΕΗ, αφού πλέον δέχεται τα εύσημα από τον οίκο αξιολόγησης S&P για την «επιτυχημένη» μέχρι σήμερα πορεία της, τονίζοντας ιδιαίτερα την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία όπως αναφέρεται ενισχύει την πρόσβαση της εταιρείας σε κεφάλαια κάνοντας επίσης αναφορά στο επενδυτικό πλάνο της. Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν πρόκειται να έχουν το παραμικρό αντίκρισμα στα λαϊκά νοικοκυριά, για τα οποία η διοίκηση της επιχείρησης με την πλήρη αποδοχή της κυβέρνησης ετοιμάζει το «ηλεκτροσόκ» του επόμενου διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger