Στο όνομα της ψευδεπίγραφης «αποϊδρυματοποίησης», που παραδίδει σε ιδιώτες και ΜΚΟ ακόμα κι αυτόν τον ευαίσθητο προνοιακό τομέα
Στην απόφασή της να «τρέξει» την ψευδεπίγραφη «αποϊδρυματοποίηση», ή αλλιώς το κλείσιμο των ελάχιστων δημόσιων προνοιακών δομών που στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παραδίδοντας ακόμα κι αυτόν τον ευαίσθητο προνοιακό τομέα σε ιδιώτες και ΜΚΟ, επέμεινε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χτεσινής διαμαρτυρίας εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) στο υπουργείο Εργασίας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων των εργαζομένων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων με τον γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου, Γ. Σταμάτη, έγινε σαφές ότι οι δομές θα κλείσουν διαδοχικά, όπως προβλέπει το αντιδραστικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για την Αναπηρία που έφερε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΔ προβλέπει μέχρι το 2023 να μπει λουκέτο σε όλες τις κλειστές δομές του ΚΚΠΠΑ και των Λεχαινών. Οπως ενημέρωσε ο Γ. Σταμάτης, η «αποϊδρυματοποίηση» στα Λεχαινά ήδη έχει ξεκινήσει, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, παραδέχτηκε ότι θα ακολουθήσει το κλείσιμο του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα», του ΠΙΚΠΑ Βούλας, των παιδουπόλεων. Ολοι οι φιλοξενούμενοι θα μεταφερθούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά παρουσίασε τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων προνοιακών δομών ως ουρανοκατέβατα και όχι ως αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής μείωσης του «κόστους» για το κράτος, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δομών. Πάνω σ' αυτό το έδαφος μετακυλίει την κρατική ευθύνη για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, τα απροστάτευτα παιδιά σε ΜΚΟ και ιδιώτες, που ήδη θησαυρίζουν, διευρύνοντας παραπέρα το πεδίο κερδοφορίας τους.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις δομές είναι απλήρωτοι και με τη δαμόκλειο σπάθη της «αναστολής» και της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους. Ο γγ του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιχείρησε να τους καθησυχάσει, κάνοντας λόγο για «εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας» όταν κλείσουν οι δομές, υποστηρίζοντας ότι θα απορροφηθούν σε άλλες δομές του Δημοσίου «βάσει αξιολόγησης», υποτίθεται με κριτήρια την «ειδικότητα και τον τόπο κατοικίας».
Να σημειωθεί ότι οι δημόσιες προνοιακές δομές που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ακόμη και χρόνια σε λίστες αναμονής για μια θέση, κι όλες οι κυβερνήσεις κλείνουν τη μια μετά την άλλη υλοποιώντας τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια στο έγκλημα που συντελείται για ακόμη μια φορά σε βάρος των ευπαθών ομάδων, παραδίδοντας την Πρόνοια στα νύχια των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ, καταστρατηγώντας εργασιακά δικαιώματα, προμηνύοντας απολύσεις στο Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου