Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεγάλη κινητοποίηση, στις 7 μ.μ. στον κόμβο Στροφυλιάς

Μετά τη μάχη με τις φλόγες, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας ρίχνεται στη μάχη για την οργάνωση του αγώνα, για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του. Πρώτος σταθμός το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν για αύριο, Σάββατο 21 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στον κόμβο της Στροφυλιάς, το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών Εύβοιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου και οι Επιτροπές Αγώνα των πυρόπληκτων.

Η επιτυχία του συλλαλητηρίου γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο υπόθεση όλου του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Τα χωριά και οι δρόμοι έχουν γεμίσει με πανό και αφίσες. Αυτοκίνητα με ντουντούκες οργώνουν καθημερινά την περιοχή, φτάνοντας και στο πιο μικρό χωριό και μεταφέρουν το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Η οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, κυριαρχεί στις συζητήσεις στα καφενεία και τις γειτονιές των χωριών.

Η συμβολή στην επιτυχία του και η συμμετοχή στην οργάνωση αποτελούν μέλημα των κατοίκων, που με κάθε ευκαιρία ξεκλέβουν λίγο χρόνο από τη δύσκολη καθημερινότητα και τον αγώνα που δίνουν μέσα στη στάχτη και τα αποκαΐδια, για να βάλουν μία αφίσα, να κρεμάσουν ένα πανό, να δώσουν την ανακοίνωση στον γείτονα.

Και μέσα σε όλα αυτά, δεν αμελούν να περάσουν από τα Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης στον κόμβο της Στροφυλιάς και στην Ιστιαία. Εκεί που πριν ακόμη σβήσουν οι τελευταίες φλόγες, άρχισε να χτυπά η καρδιά της αλληλεγγύης και του αγώνα.

Αγωνιστική απάντηση στις ψεύτικες υποσχέσεις

Η διάθεση του λαού της Βόρειας Εύβοιας να πάρει την υπόθεση της διεκδίκησης στα χέρια του, έτσι όπως έκανε και με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σώζοντας τα χωριά και τα σπίτια του, φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όπου μέσα σε λίγες μέρες στήθηκαν Επιτροπές Αγώνα στην πλειοψηφία των χωριών της περιοχής.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Ιστιαίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Ιστιαίας
Η ίδια αγωνιστική διάθεση κυριάρχησε και στη μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην Αγία Αννα, εκεί όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Η θέληση του λαού της Βόρειας Εύβοιας να αγωνιστεί για το μέλλον του πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την οργή που συσσώρευσε μέσα του τις 9 μέρες που πάλεψε μόνος του με τις φλόγες. Που ο μηχανισμός του αστικού κράτους αποδείχτηκε γυμνός, θέτοντάς τον απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα: Να επιλέξει αν θα σωθεί η ζωή του, το βίος του ή το δάσος και το φυσικό περιβάλλον.

Οργή που έγινε ακόμη μεγαλύτερη από τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης, τα παχιά λόγια, που κατέρρευσαν πριν ακόμη σταματήσει να βγαίνει ο καπνός από τα καμένα δάση, τα σπίτια και καταστήματα, τις εγκαταστάσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Εξάλλου, οι κάτοικοι της Εύβοιας απ' άκρη σ' άκρη του νησιού έχουν πικρή εμπειρία από τα ταξίματα και τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Στα χωριά του Μαντουδίου και της Λίμνης αρκετοί είναι οι πληγέντες που ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις από πλημμύρες και φωτιές που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στα Ψαχνά και το Ληλάντιο, οι μεγάλες υποσχέσεις μετά την φονική πλημμύρα πριν από έναν χρόνο, που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, σύντομα αποδείχτηκαν ψεύτικες, ενώ αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Στην πικρή αυτή πείρα έρχεται να προστεθεί η χρόνια εγκατάλειψη, η έλλειψη έργων υποδομής, το άθλιο οδικό δίκτυο, τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση κυριαρχεί σε κάθε δραστηριότητα των Σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα. Στη σύσκεψη που έγινε στον κόμβο της Στροφυλιάς το βράδυ της Τετάρτης για την οργάνωση του συλλαλητηρίου, η ανάγκη για οργάνωση και διεκδίκηση ήταν το βασικό στοιχείο σε κάθε τοποθέτηση.

«Αφού μας άφησαν στο έλεος και μας έκαψαν, τώρα υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Ομως τους έχουμε μάθει χρόνια τώρα. Μετά από κάθε καταστροφή, λόγια, υποσχέσεις για αποζημιώσεις και υποδομές και μόλις περάσει η ώρα, μας ξεχνάνε. Τέρμα τα ψέματα», ήταν τα λόγια που κυριαρχούσαν.

Η ίδια αγωνιστική διάθεση κυριάρχησε και χτες το βράδυ στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στην Ιστιαία, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα των πυρόπληκτων της Ιστιαίας και των γύρω χωριών. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την οργή τους και παράλληλα τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Σωματεία και φορείς στο πλευρό τους

Τη συμπαράστασή του στον λαό της Βόρειας Εύβοιας και τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου εκφράζουν Σωματεία της Εύβοιας όπως η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ, η Ενωση Συνταξιούχων Αλιβερίου - Κύμης, το Σωματείο ΟΤΑ Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και η Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ Αλιβερίου.

Απευθύνουν κάλεσμα στα μέλη τους για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου και κάνουν γνωστό ότι για τη μετακίνησή τους θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Πάρκο Βούρκου στη Χαλκίδα. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6996903941.

Λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων των χωριών της Βόρειας Εύβοιας στο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά έχουν επίσης δρομολογηθεί από: Ιστιαία με ώρα αναχώρησης στις 5 μ.μ. και στη συνέχεια τη Μονοκαρυά (5.15 μ.μ.), Βουτά - Σημια (5.30 μ.μ.) και Κοκκινομηλιά (5.45 μ.μ.). Πευκί με ώρα αναχώρησης στις 5 μ.μ. και στη συνέχεια Αγριοβοτάνι (5.30 μ.μ.) και Βασιλικά (5.45 μ.μ.).

Στο μεταξύ, μαζί με τις ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, που καθημερινά καταφθάνουν στο Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στη Στροφυλιά και την Ιστιαία, τα συνδικάτα, οι σύλλογοι και οι φορείς από ολόκληρη τη χώρα μεταφέρουν στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και τη στήριξή τους στον αγώνα που ξεκινούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Χτες στο στέκι της Στροφυλιάς βρέθηκε αντιπροσωπεία των πλημμυροπαθών από το Ληλάντιο πεδίο Χαλκίδας, η οποία μαζί με τις ποσότητες τροφίμων και άλλων ειδών μετέφερε στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας την κυβερνητική κοροϊδία που βιώνουν ένα χρόνο τώρα. Τόνισαν μάλιστα πως ό,τι κέρδισαν το κατάφεραν μέσα από αγώνες οι οποίοι συνεχίζονται και παράλληλα εξέφρασαν τη στήριξή τους, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας που ξεκινούν είναι κοινός για όλους.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους κατοίκους του Ληλάντιου σε συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο κάλεσμα των πυρόπληκτων. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση με τα πανό μας και απαιτούμε μαζί τους μέτρα προστασίας της ζωής μας. Διεκδικούμε αντιπλημμυρικά έργα τώρα!», σημειώνει στο κάλεσμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger