Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι αποκαλύπτονται...

 Οι επιχειρήσεις και τα κέρδη τους ανακάμπτουν, αλλά οι εργαζόμενοι μετράνε νέες μεγάλες απώλειες, που η κυβέρνηση και η εργοδοσία θέλουν να μονιμοποιήσουν

Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα παλεύουν το κλαδικό και επιχειρησιακά σωματεία Επισιτισμού στην Αττική
Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα παλεύουν το κλαδικό και επιχειρησιακά σωματεία Επισιτισμού στην Αττική
Στο φόντο των πιο πρόσφατων στοιχείων για την πορεία του Τουρισμού, δίνουν και παίρνουν οι «αισιόδοξες» προβλέψεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου για σταδιακή ανάκαμψη των εισπράξεων και των κερδών, ενώ τίθενται και νέοι στόχοι για κάλυψη, ακόμα και υπέρβαση των ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

«Τροφή» δίνουν η σημαντική αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων που καταγράφεται τον Αύγουστο, τα υψηλά ποσοστά πληρότητας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ο κατάλογος των τουριστικών προορισμών στη χώρα μας, στους οποίους η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ακόμα και σε επίπεδα μεγαλύτερα από το 2019.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η πορεία του Τουρισμού εξελίσσεται φέτος «σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο», καθώς ο Ιούλης και περισσότερο ο Αύγουστος συνοδεύτηκαν από αυξημένες αφίξεις στα αεροδρόμια και από υψηλά ποσοστά πληρότητας στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurocontrol (ευρωπαϊκή υπηρεσία για την ασφάλεια της αεροπλοΐας), το αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά μέρα το διάστημα 5 - 11 Αυγούστου. Για τον Αύγουστο η κίνηση προβλέπεται να είναι αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019, όταν καταγράφηκε ρεκόρ στις αφίξεις και βέβαια στα έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού.

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της «Fraport», που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν τον Ιούλη σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα κατά 530,8% στη Σαντορίνη (340.691 από 54.008), 465,2% στη Μύκονο (315.373 από 55.800), 391,5% στη Ρόδο (694.656 από 182.029), 331,5% στην Κέρκυρα (579.503 από 134.301).

Τα «πρωτόκολλα» της κερδοφορίας

Το άνοιγμα του Τουρισμού με τα πρωτόκολλα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών, δίνει «ανάσα» στα κέρδη τους και ταυτόχρονα επιδρά καθοριστικά στην αναζωπύρωση της πανδημίας, όπως καταγράφεται και στα αυξημένα κρούσματα - εισαγωγές - νοσηλείες σε ΜΕΘ στις πιο τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό υφίστανται από τους πρώτους τις συνέπειες από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τα κέρδη των μεγαλοπρακτόρων, των ξενοδόχων, των τουρ οπερέιτορ, των εφοπλιστών, καθώς αυξάνονται οι πολύμορφες πιέσεις για παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων μετά από έναν χρόνο που βρίσκονταν ουσιαστικά στην ανεργία.

Για τον σκοπό αυτό οι εργοδότες αξιοποιούν και τον εμβολιασμό, που είναι αναγκαίο μέσο προστασίας από τον ιό, αλλά στα χέρια τους αξιοποιείται ως εργαλείο για νέα αντεργατικά μέτρα στο σύνολο των εργαζομένων.

Τι γίνεται λοιπόν με τους εργαζόμενους του Τουρισμού; Τι σημαίνουν γι' αυτούς τα στοιχεία ανάκαμψης μετά την περσινή χρονιά, όταν οι περισσότεροι βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας; Μπορούν να συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης για τα φετινά στοιχεία ανάκαμψης του Τουρισμού;

Επίθεση στο δικαίωμα της επαναπρόσληψης και στις θέσεις εργασίας

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, είτε παραμένουν στη δουλειά είτε έχουν ήδη πεταχτεί στην ανεργία, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δραματική επιδείνωση της θέσης τους και μετρούν μια σειρά από πληγές στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους όλο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Εξάλλου, τόσο οι πιο φιλόδοξοι όσο και οι πιο μετριοπαθείς στόχοι για σταδιακή ανάκαμψη των εσόδων από την τουριστική κίνηση προϋποθέτουν πως τα ...σπασμένα θα τα πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που «μάτωσαν» για τα ρεκόρ κερδοφορίας τα προηγούμενα χρόνια.

Η πολύμηνη επιβίωση με τα πενιχρά επιδόματα που συνόδευσαν το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων έχει δώσει σήμερα τη σκυτάλη στην επίθεση στις θέσεις εργασίας, στην καταστρατήγηση του δικαιώματος των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων στην επαναπρόσληψη, στις απολύσεις.

Το μέτρο της αναστολής έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας στα τέλη Ιούνη. Ωστόσο, αντί οι εποχικοί εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς το παραμικρό μέτρο στήριξης.

Μεγάλα ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές αποφάσισαν να μη λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι αφήνοντας τους εργαζόμενους «στον αέρα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι 700 εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό όμιλο «Κυπριώτη» στην Κω, οι οποίοι ...ενημερώθηκαν για την απόφαση της επιχείρησης να μη λειτουργήσει τις μονάδες της στο νησί, αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στο προσωπικό της.

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους εργοδότες που θέλουν να απαλλαγούν από το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη και από τις κατακτήσεις των εργαζομένων, μέσα από το πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας στο οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις - εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου μπορούν να προβαίνουν σε νέες προσλήψεις εποχικά εργαζομένων, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, και να επιδοτούνται για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και επιπλέον με 200 ευρώ για τον καθαρό τους μισθό, για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες.

Με τον τρόπο αυτό, οι εργοδότες μπορούν να κρατάνε τους εργαζόμενους που έχουν την υποχρέωση να επαναπροσλάβουν «στον πάγο» και να τους αντικαθιστούν με επιδοτούμενες προσλήψεις νέων εργαζομένων. Αφού βγάλουν τη σεζόν, οι επιδοτούμενοι θα πεταχτούν με τη σειρά τους στην ανεργία χωρίς να έχουν το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη τον επόμενο χρόνο.

Η ανεργία δεν χτυπάει την πόρτα μόνο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Κι εκεί που τα ξενοδοχεία λειτουργούν, οι επαναπροσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και το προσωπικό κρατιέται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Στο φόντο αυτό, ο φόρτος εργασίας που επωμίζεται κάθε εργαζόμενος είναι απολύτως αδύνατον να βγει σε πέρας, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος των συναδέλφων τους παραμένει εκτός δουλειάς.

Μειωμένο ωράριο, διπλή και τριπλή δουλειά

Τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά περιμένει η υπαγωγή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, δηλαδή η μείωση του χρόνου εργασίας έως και 50% και η συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμα και εκεί που η πληρότητα αγγίζει ή ξεπερνά το 70%. Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο»: Οι εργαζόμενοι καλούνται μέσα στο μειωμένο ωράριο των 4 ωρών να βγάλουν τη δουλειά του 8ωρου, να δουλέψουν για 11 μέρες κάνοντας δουλειά που αντιστοιχεί σε ολόκληρο μήνα.

Η «ευελιξία», που βρίσκεται στον πυρήνα του, έχει κάνει ...ανάρπαστο το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», καθώς η εργοδοσία έχει τη δυνατότητα να μειώνει και να αυξάνει τις ώρες δουλειάς και να «ανακατεύει» συνεχώς το πρόγραμμα των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της.

Εκτός από το κόψε - ράψε στον εργάσιμο χρόνο και στον μισθό, η εργοδοσία επωφελείται και από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έχει ζητήσει να παραταθεί η ισχύς του έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει ως «μέτρο στήριξης» των εργαζομένων την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που εντάσσεται στο «Συν-Εργασία», τα ένσημα χιλιάδων εργαζομένων που ήταν για μήνες σε αναστολή εξακολουθούν να ...αγνοούνται.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 80.000 εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που εντάχθηκαν με μονομερείς τους δηλώσεις σε καθεστώς αναστολής από τον Ιούνη μέχρι και τον Οκτώβρη του 2020. Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρές «παρενέργειες» στα δικαιώματά τους και να στερούνται ασφαλιστικές παροχές και δικαιώματα.

Μπορεί το αυτί της κυβέρνησης να μην ιδρώνει όταν πρόκειται για τα ένσημα των εργαζομένων, είναι όμως πάντα ορθάνοιχτο για τις αξιώσεις των εργοδοτών.

Ετσι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου ετοιμάζονται να «ξεκοκαλίσουν» τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έχουν σταθερά στην ατζέντα των συνομιλιών τους με την κυβέρνηση μια σειρά από αιτήματα για μειώσεις στον ΦΠΑ και τη φορολογία, δανειοδοτήσεις, επιδοτήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης της «ρευστότητας» των επιχειρήσεων, δίπλα στα «κέρδη» που μετρούν από την ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου.

Η «επόμενη μέρα» φέρνει μαζί της - εκτός από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης - μια σειρά χρηματοδοτικών μέσων και προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ για τους εργαζόμενους την ανασφάλεια, την ανεργία, το παραπέρα ξήλωμα των δικαιωμάτων τους.

Μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

Στο έδαφος αυτό, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας, του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Για να μπει φρένο στην καταστρατήγηση του δικαιώματος των εποχικών στην επαναπρόσληψη, να μπει τέρμα στις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στη δουλειά, για να ληφθούν μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο της πανδημίας.

Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού οργάνωσε τετραήμερο δράσης στις 7, 8, 9 και 10 Αυγούστου με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πήραν μαζικά μέρος διεκδικώντας τα ρεπό, τα διαλείμματα, το 8ωρο, τους μισθούς τους, προσλήψεις προσωπικού, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει συνθήκες γαλέρας.

Απαίτησαν να σταματήσει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο οι εργοδότες εφαρμόζουν παρά τη μεγάλη πληρότητα που καταγράφουν οι ξενοδοχειακές μονάδες. Ανέδειξαν τα αιτήματά τους για την εξασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων που έμειναν άνεργοι, είτε γιατί οι εργοδότες δεν προχώρησαν στην επαναπρόσληψή τους είτε γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν δεν λειτούργησαν φέτος, την ανάγκη για μέτρα προστασίας της υγείας από τον κορονοϊό, τα εργατικά «ατυχήματα», την εντατικοποίηση.

Στην Αττική, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων κινείται σε ρυθμούς προετοιμασίας της εκλογοαπολογιστικής Γενικής του Συνέλευσης, που θα γίνει τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Εστίαση και τα ξενοδοχεία, οι tour operators, αλλά και τα κόμματα του κεφαλαίου στη Βουλή αξιοποίησαν την πανδημία ως ευκαιρία για να τελειώνουν μια κι έξω με τα δικαιώματά μας», τονίζει και απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «να δώσουμε δύναμη στο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, την οργάνωσή μας, το Συνδικάτο μας, για να εξακολουθεί να είναι το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου αλλά και να φτάσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά της Αττικής».


Ευ. Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger