Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΕΦΕΡΕ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 


Να υλοποιηθεί τώρα το Αντιπλημμυρικό του Αγνώντα!

 

 Τις εφιαλτικές στιγμές των πλημμυρών του 2015, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα και οι ζημιές που υπέστησαν ήταν καταστροφικές,    ζουν σε κάθε βροχόπτωση, όπως η σημερινή,  κάτοικοι, επαγγελματίες και παραθεριστές του Αγνώντα, ενός από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νησιού. Θεατές στο ίδιο σκηνικό, αντίκρισαν ξανά όγκο φερτών υλών στους δρόμους και στα καταστήματά τους!

Μετά από μια σειρά  αλλεπάλληλων (δεκάδων) υπομνημάτων, διαμαρτυριών, που στήριξε η Λαική Συσπείρωση την τελευταία δεκαετία μέσα και έξω από τα Συμβούλια,  και με νωπά ακόμη τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 2015 αλλά και μετά,  με την αριθμ. 57/2019 Απόφαση του, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου ενέκρινε και παρέλαβε την αντιπλημμυρική μελέτη για την προστασία του Αγνώντα, ύψους 2.120.000€.

Από τότε κυβερνήσεις και Περιφέρεια Θεσσαλίας «αναζητούν» χρηματοδοτικό εργαλείο ένταξης απογειώνοντας την υποκρισία και την αδιαφορία τους για έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαικής περιουσίας, καθώς την ίδια ώρα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται είτε σε έργα βιτρίνας είτε στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Στον πυρήνα της λογικής τους βρίσκεται η «επιλεξιμότητα», όπου βασικό κριτήριο είναι η εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Ακόμη παραπέρα, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαικής Ενωσης, χωρίς ντροπή ομολογούν ότι και αυτές ακόμη οι αποκαταστάσεις πρέπει να γίνονται εκεί όπου υπάρχει έντονο οικονομικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την κοστολόγηση των ζημιών σε υποδομές και ιδιωτική περιουσία από τις πλημμύρες του 2015 που έκανε το ΤΕΕ, αυτές ανέρχονταν σε 20.000.000 € περίπου και η χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε περίπου στο 10% αυτών. Πολλοί ιδιώτες δεν αποζημιώθηκαν, ενώ όσοι επαγγελματίες επλήγησαν αποζημιώθηκαν με το 30%, μετά από 4 χρόνια! Σχεδόν ανύπαρκτη ήταν και η χρηματοδότηση από τη νεοδημοκρατική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία μόλις το 2018 επιχείρησε έναν επιφανειακό  καθαρισμό ρεμάτων, μεταξύ αυτών και του Αγνώντα.

Η ανάγκη για την υλοποίηση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του Αγνώντα δεν χωράει αναβολές και ψάξιμο! Ούτε εξαντλείται  στις ενέργειες της νυν  Δημοτικής Αρχής, που  έχει αρκεστεί έως τώρα στην αποστολή  εγγράφων προς την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση, τα οποία μάλλον καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι κάτοικοι του Αγνώντα πρέπει να ξαναπάρουν την υπόθεση στα χέρια τους διεκδικώντας οργανωμένα με όλα τα μέσα να γίνει το απαραίτητο για τις ανάγκες τους έργο!

 

                                                               Σκόπελος, 15/06/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger