Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Λογοκρισία fb στις ελληνικές εκδόσεις ΚΨΜ!

 Λογοκρισία fb στις ελληνικές εκδόσεις ΚΨΜ!



Ο εκδοτικός οίκος ΚΨΜ είναι ακριβώς αυτό που αναφέρει ο τίτλος: «Ενα κοινωνικό KΨM του πολιτισμού και της κριτικής σκέψης, ένα εργαστήρι ιδεών και διαλόγου» - με απλά λόγια πρόκειται για εκδόσεις που προσφέρουν Αναγνώσεις Υψηλού Ρίσκου!

Τα παιδιά τα ξέρουμε, τα θαυμάζουμε και τα διαβάζουμε εδώ και χρόνια (σχεδόν από το 2004 που ξεκίνησαν). Σπουδαία βιβλία, προσεγμένα σε κάθε λεπτομέρεια, με ζουμί και περίσσευμα για σκέψη: κλασικά κείμενα διανοητών, πολιτικά δοκίμια, σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και διεθνή θέματα και μελέτες, υπέροχα κόμικς και εικονογραφημένα αναγνώσματα, κείμενα για την τέχνη και τις σύγχρονες ριζοσπαστικές τάσεις της και και και... (δείτε τα όλα εδώ: kapsimi.gr).

ADVERTISING

Ενα τέτοιο «και» είναι και το βιβλίο του μαθηματικού Βασίλη Λιώση για τον ναζισμό. Το βιβλίο «Ναζισμός - τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ πέρυσι την άνοιξη. Με το που αναρτήθηκε το βιβλίο στο fb των εκδόσεων, η πολυεθνική τούς «μπλόκαρε» για έναν μήνα! Γιατί -λέει- η προβολή ενός αντιφασιστικού βιβλίου (και μόνο το εξώφυλλο!) «υποκινεί την πολιτική βία» (!) και «παραβιάζει τους κανόνες της “κοινότητας”».

Μιας «κοινότητας» για την οποία αποφασίζει μία ομάδα εκατομμυριούχων και διόλου τα μέλη της! Τώρα, έναν χρόνο μετά, η ίδια σελίδα «κατέβηκε» για τον ίδιο λόγο για 90 μέρες πλέον... Το ότι «η αντιφασιστική στάση και το αντιφασιστικό βιβλίο ενοχλεί την εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το Facebook», όπως καταγγέλλουν οι εκδότες, είναι το λιγότερο. Το σπουδαιότερο είναι πως κατά το δοκούν αποφασίζουν τι τους είναι αρεστό και τι όχι και αναλόγως αποφασίζουν.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, το οποίο θέτουν τα ίδια τα παιδιά στο ΚΨΜ: Μήπως είναι καιρός να μην είμαστε εξαρτημένοι από τις βουλές μιας εταιρείας;... Ιδού η απορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger