Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ Συνεχίζεται ο αγώνας για να μη γίνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ


...και στη Λέσβο
...και στη Λέσβο
Την Πέμπτη συμπληρώθηκε ακριβώς ένας χρόνος από τον μεγάλο αγώνα των νησιωτών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που απάντησαν στην αυταρχική κρατική πολιτική για τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της ΕΕ, για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Ηταν τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ, για τρεις μέρες, από τις 25 έως τις 27 Φλεβάρη, έστειλε πολυάριθμες εξοπλισμένες κατασταλτικές δυνάμεις σε Λέσβο και Χίο, που επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα και «αύρες» στους κατοίκους, αλλά τελικά, με τον αγώνα τους, όπου καθοριστικό ρόλο είχαν εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, Επιτροπές Αγώνα των χωριών, αναγκάστηκε να τις μαζέψει.

Το τριήμερο των μαζικών κινητοποιήσεων έδειξε την αποφασιστική στάση του λαού ενάντια στην πολιτική του διπλού εγκλωβισμού που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ανέδειξε τις συνέπειες που έχει για νησιώτες και πρόσφυγες η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, του Κανονισμού του Δουβλίνου και των άλλων αντιδραστικών Κανονισμών της ΕΕ.

Πρόκειται για μέτρα που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους, τους εγκλωβίζουν στην πρώτη χώρα υποδοχής της ΕΕ, δυσκολεύουν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, τους καταδικάζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Το χρονικό του αγώνα

Από την περσινή κινητοποίηση στη Χίο...

Eurokinissi

Από την περσινή κινητοποίηση στη Χίο...
Αξίζει να θυμηθούμε όμως ορισμένους σταθμούς αυτού του αγώνα:

Στις 10/2/2020 εκδόθηκε ΠΝΠ για την επίταξη τοποθεσιών προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα, μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές προσφύγων για λογαριασμό της ΕΕ.

Την ίδια περίοδο, με τις πλάτες και θεσμικών παραγόντων, ακροδεξιές δυνάμεις της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστοειδών απαιτούσαν κλειστές φυλακές ακόμα και σε ξερονήσια και απελάσεις, ενώ δεν έλειψαν προβοκατόρικες επιθέσεις κατά μεταναστών, εμπρησμός σπιτιού στη Μόρια κ.ά. με ανοχή της αστυνομίας, στοχοποιώντας τα θύματα και αφήνοντας τους θύτες στο απυρόβλητο.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στα νησιά, μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, αλλά και οι εκλεγμένοι του Κόμματος στην Τοπική Διοίκηση, κάλεσαν το λαό των νησιών σε επαγρύπνηση, σε απομόνωση των φασιστικών φωνών και σε οργάνωση της πάλης, με αίτημα να κλείσουν τα hot spots και να μην υπάρξει καμία νέα δομή - κλειστή ή ανοιχτή - στα νησιά, τον άμεσο απεγκλωβισμό και την ασφαλή μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, απ' όπου με γρήγορες διαδικασίες θα ταξιδέψουν προς τις χώρες προορισμού τους.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης 25/2/2020, ο λαός της Λέσβου και της Χίου βρέθηκε αντιμέτωπος με την αγριότητα των ΜΑΤ. Σε λιμάνια και χωριά, χιλιάδες κάτοικοι των νησιών βγήκαν στους δρόμους. Με γενικές απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις απαιτούσαν να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις καταστολής, να γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) που καλούσε σε λαϊκό ξεσηκωμό, ενώ άμεσα προκήρυξε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης στη Μυτιλήνη. Νέα 24ωρη απεργία προκηρύχτηκε και για την Τετάρτη στο νησί. Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει λαϊκές συνελεύσεις σε χωριά και κωμοπόλεις της Λέσβου, μέσα από τις οποίες αναδείχτηκαν Επιτροπές Αγώνα.

Την Τετάρτη, χιλιάδες κάτοικοι της Λέσβου βρέθηκαν πάλι στους δρόμους, αντιδρώντας στο όργιο αστυνομικής βίας, στο πλαίσιο της απεργίας. Τη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς το μεσημέρι, ακολούθησαν το απόγευμα πορείες. Δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους συγκεντρωμένους έξω από το Μανταμάδο, γύρω από την επιταγμένη έκταση του Καβακλή (Διαβολόρεμα και Καράβα). Από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και δακρυγόνων προκλήθηκαν μέχρι φωτιές σε δασική έκταση στην Καράβα.

Αντίστοιχα, στη Χίο προκηρύχτηκαν απεργίες με αποφάσεις και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Οι κάτοικοι και οι Επιτροπές Αγώνα έστησαν οδοφράγματα με κορμούς δέντρων για να φράξουν το δρόμο στις αστυνομικές δυνάμεις που κατευθύνονταν στην περιοχή «Ψείρα», όπου είχε επιταχθεί έκταση.

Το πρωί έγινε δυναμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βουνακίου της Χίου, με πρωτοβουλία των φορέων του νησιού. Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε νέα στάση εργασίας. Χιλιάδες κόσμου, νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, ναυτικοί, συνταξιούχοι, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και κατέκλυσαν την πλατεία Βουνακίου, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στην περιοχή Ζερβού, στη Σάμο, όπου χτιζόταν το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, συγκεντρώθηκαν μαζικά κάτοικοι, σωματεία και φορείς, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Νωρίτερα, έγινε μαζική συγκέντρωση στο Βαθύ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας.

Το αποτέλεσμα του λαϊκού ξεσηκωμού ήταν οι «εισβολείς» - τα ΜΑΤ - της κυβέρνησης να βρεθούν αποκλεισμένοι και σε αδυναμία να καταστείλουν τον λαϊκό αγώνα, παρά την ωμή χρήση βίας. Ετσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους αποσύρει άρον άρον μέσα στη νύχτα και να εγκαταλείψει προσωρινά το σχέδιο δημιουργίας νέων κλειστών κέντρων - φυλακών.

Την επομένη, με ένα ακόμα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο απεργίας που προκήρυξαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, επιμελητήρια και επιστημονικοί σύλλογοι, οι κάτοικοι διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Χίο, με στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου, ενώ καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά. Το ίδιο βράδυ, το Εργατικό Κέντρο Σάμου πραγματοποίησε συγκέντρωση - πικετοφορία στο Βαθύ.

Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Ο λαϊκός αγώνας στα νησιά, όπως και σε άλλες περιοχές όπου έχουν μεταφερθεί ξεριζωμένοι, άφησε σημαντικές παρακαταθήκες, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για κλειστά/ελεγχόμενα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολύμηνου εγκλωβισμού.

Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έχει κάνει γνωστό ότι το νέο «κλειστό κέντρο», που θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, θα είναι χωρητικότητας 3.000 ατόμων, στα όρια του δήμου Μυτιλήνης (σκόπιμα δεν αναφέρεται τοποθεσία), και επίσης ότι η λειτουργία των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας στη Λέσβο (διαμερίσματα ESTIA) θα παύσει με την ολοκλήρωση της νέας δομής, σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Νοέμβρη του 2021. Επίσης, ότι η δομή αυτή θα είναι εξοπλισμένη «με διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ».

Απέναντι στις αντιδράσεις των κατοίκων που συνεχίζονται, η κυβέρνηση επιχειρεί με χίλιους δυο τρόπους να τις κατευνάσει, προσφέροντας ως «δέλεαρ» και μια σειρά από δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ εντείνει το «προπαγανδιστικό μασάζ» στο όνομα «των διεθνών συμβάσεων που η χώρα έχει υποχρέωση να σεβαστεί» και «του κράτους που έχει συνέχεια», όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες και βουλευτές.

Για την επιβολή των σχεδιασμών της δεν διστάζει, σε συνεργασία με ορισμένους δημάρχους των νησιών, να προχωρήσει σε μεθοδεύσεις και τεχνάσματα για την απόσπαση θετικής γνωμοδότησης από τα Δημοτικά Συμβούλια για τη χωροθέτηση των νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπως στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, όπου αυθαίρετα επιχειρήθηκε να αποκλειστούν από την ψηφοφορία οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων.

Ωστόσο, οι λαϊκές αντιδράσεις συνεχίζονται, όπως δείχνει και το ξεκάθαρο «όχι» στη δημιουργία νέας δομής - φυλακής της ΕΕ στο νησί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου με 29 ψήφους κατά και 13 υπέρ.

Καταλυτικό ρόλο για την απόφαση αυτή έπαιξαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή στην κεντρική πλατεία και γύρω από την πόλη. Καλούσαν το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων Χίου, σωματεία και τοπικοί φορείς. Πήραν δυναμικά μέρος κάτοικοι από τα χωριά Συκιάδα, Λαγκάδα, Βροντάδο και άλλες περιοχές του νησιού. Ηταν η τρίτη σε σειρά κινητοποίηση ύστερα από τον συμβολικό αποκλεισμό της περιοχής του Θόλου και την άλλη, ιδιαίτερα μαζική αυτοκινητοπομπή προς το κέντρο της πόλης.

Τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου αποτυπώνονται σε σχετικό ψήφισμα που υπογράφουν μαζικοί φορείς και τοπικές κοινότητες, απαιτώντας να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά, να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή με οποιαδήποτε μορφή, να κλείσει η ΒΙΑΛ και να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών.

Επιπλέον, απαιτούν στα νησιά να γίνονται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση και να απαιτήσει η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου.

Τονίζουν, τέλος, ότι είναι υπέρμαχοι της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών και αντίθετοι σε κάθε αμφισβήτηση και αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο και σε όλη την περιοχή, ενάντια σε κάθε είδους συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και σε κάθε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger