Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΡΙΑ Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στις ανατολικές περιοχές


Αμερικανικοί πύραυλοι σκόρπισαν το θάνατο στην ανατολική Συρία
Αμερικανικοί πύραυλοι σκόρπισαν το θάνατο στην ανατολική Συρία
Σταθερές στη συνέχιση των επεμβάσεων σε Συρία, Ιράκ και ευρύτερη Μέση Ανατολή παραμένουν οι ΗΠΑ και επί Προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετά το βομβαρδισμό τα χαράματα της Παρασκευής μεθοριακού φυλακίου πολιτοφυλακών που δρούσαν κατά τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η επίθεση των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και την καταστροφή εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσαν τοπικές πολιτοφυλακές από τις οργανώσεις «Κατάεμπ Χεζμπολάχ» και «Κατάεμπ Σαγίντ αλ Σουχάντα».

Υποτίθεται πως έγινε σε αντίποινα στην επίθεση που εξαπέλυσαν στις 15 Φλεβάρη στο Ερμπίλ του Βορείου Ιράκ κατά αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό αρκετών, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός στρατιωτικός εργολάβος, επίθεση που είχε αποδοθεί από τις ΗΠΑ σε «φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε προκλητικά ότι η επίθεση της 26ης Φλεβάρη έγινε... «για αποκλιμάκωση της συνολικής κατάστασης σε Ανατολική Συρία και Ιράκ» (!), στέλνοντας και μήνυμα προς ανταγωνιστές ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού».

Αντιδράσεις σε Μόσχα, Τεχεράνη, Δαμασκό

To ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση ως «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», με τον αρμόδιο υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ να προσθέτει πως οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Μόσχα «μερικά λεπτά πριν» την επίθεση, αλλά «ο χρόνος δεν ήταν αρκετός». Κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανανεώσει τις επαφές με τη Μόσχα για τη Συρία και να διευκρινίσει τη θέση της για το ζήτημα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ επικοινώνησε με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊσάλ Μικντάντ, λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση και την καταδίκασαν, καλώντας τη Δύση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Καταγγέλλουν ΠΑΜΕ - ΕΕΔΥΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εναντίον του λαού της Συρίας. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σήμερα το πρωί (σ.σ την Παρασκευή), η νέα ηγεσία των ΗΠΑ προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς στη Συρία προκαλώντας πολλά θύματα. Και αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλισμός, ανεξαρτήτως προσωπείου και διαχειριστή, θα συνεχίζει και θα κλιμακώνει τις επεμβάσεις, τους πολέμους και τις εκατόμβες των θυμάτων καθώς θα συνεχίζονται και θα οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου συριακού λαού και θα πάρει νέες πρωτοβουλίες ενάντια σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στα γεράκια του πολέμου και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους».

Και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία με κόστος δεκάδες ανθρώπινες ζωές, όπως και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger