Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι εδώ, αγωνίζεται και διεκδικεί!


Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με δεκάδες τρακτέρ την περασμένη Πέμπτη στα Φάρσαλα
Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με δεκάδες τρακτέρ την περασμένη Πέμπτη στα Φάρσαλα
Με μια σειρά από πολύμορφες πρωτοβουλίες στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στη Φθιώτιδα, στην Κεντρική Μακεδονία και αλλού, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους. Βγαίνουν ξανά στους δρόμους όχι εθιμοτυπικά αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά τους: Οι ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, οι χαμηλές τιμές παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας κ.λπ.

Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης, περί «πρωτοφανούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα», καταρρίπτονται από την πραγματικότητα που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.

Ενδεικτικά είναι δύο παραδείγματα:

-- Οι αγρότες στη Θεσσαλία, ενώ υπέστησαν τεράστιες καταστροφές, 4 και 5 μήνες μετά θα πάρουν αποζημιώσεις που απέχουν σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή τους, αφού παραμένουν σε ισχύ μια σειρά από «κόφτες» στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως το άρθρο 7 που μειώνει τις αποζημιώσεις.

-- Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν στην πανδημία, άκουγαν την κυβέρνηση να προπαγανδίζει το περίφημο Μέτρο 21, διαφημίζοντάς το μάλιστα ως «7χίλιαρο». Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ωστόσο ανεπαρκές, δεν κάλυψε το χαμένο εισόδημα, ενώ τα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων απέκλεισαν μεγάλο τμήμα παραγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 144.354 που έκαναν αίτηση, μόλις 171 ελαιοπαραγωγοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν το ποσό των 4.000 ευρώ, ενώ πάνω από το 50% πήρε μέχρι 600 ευρώ (300 ευρώ έλαβαν 57.172 παραγωγοί και 600 ευρώ πήραν 20.499 παραγωγοί).

Στον οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ευρύτερο λαϊκό κίνημα - και το αγροτικό - οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν το βάζουν κάτω. Δίνουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους, πραγματοποιώντας πολύμορφες δραστηριότητες, όπως τοπικές κινητοποιήσεις σε καταστήματα του ΕΛΓΑ, Περιφέρειες, συγκεντρώσεις με τρακτέρ σε πλατείες χωριών, μηχανοκίνητες πορείες, αποσπώντας κατακτήσεις, εμποδίζοντας αντιλαϊκά μέτρα.

Σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης αποτελούν η δράση και το πλαίσιο πάλης που έχει επεξεργαστεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 200 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι.

Απ' αυτήν την άποψη, χρειάζεται να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, ώστε να μεγαλώσει η ικανότητα κινητοποίησης των αγροτών, σε κοινή δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, απέναντι στους εμποροβιομήχανους, στα μονοπώλια, στους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες αυτής της περιόδου είναι απάντηση στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που καλλιεργούν η κυβέρνηση και άλλα αστικά επιτελεία. Αποτελούν παρακαταθήκη στον μακρύ και δύσκολο αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Μπορούν να συμβάλουν ώστε να διαμορφωθεί αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει η νέα καπιταλιστική κρίση, μπροστά στη νέα ΚΑΠ που θα αρχίσει να υλοποιείται τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για να προβληματιστούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε σχέση με το τι πραγματικά πρέπει να γίνει, ώστε να μπορούν να ζουν χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ, αξιοποιώντας τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger