Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΠΕΜΕΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ Εφοπλιστές και υπουργείο Ναυτιλίας βάζουν πρόσθετα εμπόδια στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση

 


Ηκοινή γραμμή εκπροσώπων των εφοπλιστών και του υπουργείου Ναυτιλίας για να επιβάλουν πρόσθετα εμπόδια στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης.

«Αποτελεί πρόκληση να διατυπώνεται στο εισηγητικό σημείωμα για το 1ο θέμα ότι "αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κοινωνικών εταίρων η απαίτηση της επαρκούς γνώσης της αγγλικής γλώσσας ως προϋπόθεσης εισαγωγής στις ΑΕΝ"», σημειώνουν η ΠΕΜΕΝ και ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΑΕΝ Ασπροπύργου.

«Βάζουν ένα πρόσθετο εμπόδιο για τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εισακτέων στις ΑΕΝ, όπου την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί ραγδαία οι μισθοί, με την όξυνση της ανεργίας, την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις οικονομικές ανάγκες», επισημαίνεται.

Το θέμα καταψήφισαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ), σε αντίθεση με την πλειοψηφία, που αποτελούσαν οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Παιδείας.

Για το 2ο θέμα, του «επιμερισμού του συνολικού ποσοστού των θέσεων που κατανέμονται στους υποψήφιους από τα ΕΠΑΛ», και για το 3ο, «η κατανομή στις σχολές των ΑΕΝ να πραγματοποιείται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων», οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου έθεσαν το εξής ερώτημα: «Εξασφαλίζεται στους εισακτέους η επαγγελματική τους εξέλιξη;».

Απαίτησαν να δώσει το υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των σπουδαστών και συνολικά για τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, όταν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών μειώνονται διαρκώς οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Ανέδειξαν επίσης ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, την οποία θεσμοθετεί σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση, έρχεται σε αντίθεση με τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχει η Ναυτική Εεκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου καταψήφισαν και τα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης, αναδεικνύοντας ότι δεν είναι αποσπασμένα από τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που διαρκώς χειροτερεύουν συνολικά τη ζωή των ναυτεργατών.

Καλούν τους ναυτεργάτες και τους σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλουν οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger