Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Νέοι σταθμοί στον αγώνα που δυναμώνει!


Συλλαλητήρια την Πέμπτη 4 Φλεβάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη
Κλιμακώνουν οι φοιτητές σε όλη τη χώρα τον μεγάλο αγώνα που δίνουν με ένταση τις τελευταίες βδομάδες, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα και για το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στις σχολές τους με ασφάλεια.

Τις προηγούμενες βδομάδες μέσα από πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης, συντονισμού και κινητοποιήσεις, φοιτητικοί σύλλογοι ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης που κρατά κλειστά ένα χρόνο τα πανεπιστήμια και την ίδια στιγμή προωθεί νέα μέτρα καταστολής, με πανεπιστημιακή αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδο στις σχολές, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών.

Φέρνουν παράλληλα επιτακτικά στο προσκήνιο τις ανάγκες τους και το αίτημα να τους βρει το εαρινό εξάμηνο στις σχολές, καλώντας τα 30 εκατομμύρια ευρώ που απλόχερα διατίθενται για την ένταση της καταστολής να δοθούν για να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια.

Στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα περάσει ανενόχλητη, με κλειστές σχολές και με πρόσχημα την πανδημία, άλλο ένα νομοσχέδιο, με αντιδραστικές ρυθμίσεις που έχει απορρίψει το φοιτητικό κίνημα. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ήδη καταδικασμένο στις συνειδήσεις των φοιτητών κι αυτό έδειξαν τα μαζικότατα συλλαλητήρια της περασμένης Πέμπτης.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές και οι υψηλού επιπέδου σπουδές!», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που έδωσαν μαζικό «παρών» στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας, σε πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες παρεμβάσεις.

Από κοινού με εκπαιδευτικούς, μαθητές, εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, σωματεία, απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου που υψώνει επίσης νέα εμπόδια στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τους μαθητές, οι οποίοι δύο μήνες είναι μακριά από τα σχολεία, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο για το άνοιγμά τους, ανέδειξαν το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Σταθμό στον αγώνα αυτόν αποτέλεσαν τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Πέμπτη 28 Γενάρη, κόντρα στις απαγορεύσεις των συναθροίσεων, το μεγάλο συλλαλητήριο μια βδομάδα νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου ακούστηκαν δυνατά οι δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Επόμενοι σταθμοί

Επόμενοι σταθμοί της αγωνιστικής δράσης των φοιτητών, με κάλεσμα 25 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας που πραγματοποίησαν σύσκεψη, είναι:

  • Αποκλεισμός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, τις εργάσιμες ώρες, με κάλεσμα προς εργαζόμενους και πανεπιστημιακούς να συμμετάσχουν κι εκείνοι.
  • Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4/2, στις 13.00, στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Εγρήγορση για συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποκλεισμό του ΑΠΘ για τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη και καταλήψεις σε όσα τμήματα υπάρχουν σχετικές αποφάσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να αναδείξουν τα αιτήματά τους στο λαό και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger