Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Γαμοπίλαφο της γιαγιάς Σταματιτσας


 Το γαμοπίλαφο είναι ένα εξαίσιο φαγητό, που προσφερόταν στους γάμους κι όχι μόνο! Η γιαγιά Σταματιτσα  το έκανε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κυρίως,όμως,το μαγείρευε το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο που είχε κατσικάκι.

Επίσης,το έφτιαξε με επιτυχία στους γάμους των παιδιών,αλλά και των εγγονιών της.

Κατά προτίμηση, μπορείτε να συνοδέψετε το υπέροχο αυτό φαγητό με λευκό κρασί και φέτα τυρί (κατσικίσιο).

Υλικά

Για να μαγειρέψουμε το γαμοπίλαφο  της γιαγιάς Σταματιτσας θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

1 και 1/2 κατσικάκι κομμένο σε μερίδες

Ρύζι για πιλάφι

3 κρεμμύδια χοντροκομμένα

1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό

1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή στο μίξερ

1 φλιτζάνι τσαγιού με παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Δάφνη

Λίγο μπαχάρι ολόκληρο

2 κουταλιές με ντοματοπελτέ

2 πράσινες πιπεριές και 2 κόκκινες πιπεριές

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα,  ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά μέχρι  και να ροδίσει το κρεμμύδι.

Μόλις τσιγαριστεί το κρεμμυδάκι με το μαϊντανό, βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα και το κατσικάκι μας.

Ανακατεύουμε πάλι και μόλις πάρει χρώμα και το κρέας, «σβήνουμε» με το κόκκινο κρασί.  Προσοχή: Δε κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά ούτε σβήνουμε το «μάτι» της κουζίνας!

Παράλληλα, τρίβουμε τις ντομάτες μας ένα μπολ (και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις κόκκινες και τις πράσινες πιπεριές, αν θέλουμε και πιπεριές).Αν βαριόμαστε να τρίβουμε,τότε βάζουμε απλά μια συσκευασία 500 γραμμαρίων τριμμένη ντομάτα, το ίδιο μας κάνει.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα μαζί με λίγη δάφνη,αλάτι και μπαχάρι – και τις κομμένες πιπεριές,αν αποφασίσουμε να τις δοκιμάσουμε.

Αφού πάρει το κρέας μας μια βράση,διαλύουμε το ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αι το προσθέτουμε στη κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε το μείγμα, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Κατά διαστήματα τσεκάρουμε,  αν το κρέας έχει μαλακώσει – θα πρέπει να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι.

Λίγο πριν είναι έτοιμο,προσθέτουμε κι άλλο αλάτι.

Μόλις γίνει το κρέας μας,αρκετά μαλακό, το αφαιρούμε από τη κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Προσοχή, να μη κρυώσει πολύ, γιατί θα το σερβίρουμε σε λίγο με το γαμοπίλαφό μας.

Το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα δεν τον πετάμε,αλλά το σουρώνουμε, γιατί σε αυτό θα βράσουμε το πιλάφι μας!

Καθαρίζουμε λίγο τη κατσαρόλα μας,και τη βάζουμε στη φωτιά με λίγο βούτυρο και το ρύζι,καθώς και καβουρδίζουμε ελαφρά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα πάλι στην κατσαρόλα το ζωμό από το κρέας,τον οποίο σουρώσαμε προηγουμένως.Υπολογίζουμε 2 φλυτζάνια ζουμί για κάθε 1 φλυτζάνι ρύζι.

Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Προσέχουμε, όταν βράζει, γιατί θέλει συνεχώς ανακάτεμα, ώστε να μη κολλήσει.Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Μόλις γίνει και το ρύζι, σερβίρουμε το γαμοπίλαφο ζεστό ζεστό μαζί με το κατσικάκι.

Σας ευχόμαστε καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger