Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Αρχη χειμωνα. από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου Αγγέλου Ξηνταρη



25 Δεκεμβριου με το Ιουλιανο ή 21-22 Δεκεμβριου με το Γρηγοριανο ημερολογιο στο βορειο ημισφαιριο,εχουμε το χειμερινο ηλιοστασιο , δηλ αρχιζει ο χειμωνας,γιατι εχουμε την μικροτερη μερα του χρονου (τη μεγαλυτερη νυχτα),οπου ο ηλιος βρισκεται στη μεγαλυτερη του αποσταση απο τον ισημερινο ,νοτιως, και απο σημερα αρχιζει να ανεβαινει ψηλοτερα αρα αρχιζει η μερα να μεγαλωνει,στο δε βορειο πολο δεν εχουμε ουτε ανατολη ,μα ουτε και δυση(λυκοφως). Ακριβως το αντιθετο συμβαινει στο νοτιο ημισφαιριο.
Τα αστρονομικα φαινομενα ειναι αρρηκτως συνδεδεμενα με ανθρωπινες δραστηριοτητες,με τη ζωη,το θανατο ,την αναγεννηση.
Ο ηλιος αρχιζει να "ψηλωνει" και η μερα να μεγαλωνει αυτο σηματοδοτει την αναγεννηση του ηλιου,αρχιζει νεα ζωη,το φως μεγαλωνει,τα ζωα ζευγαρωνουν,τα δενδρα και φυτα ξαναβλαστανουν,αεναη κυκλικη κοσμογονια. Γιαυτο και θεωρουσαν την περιοδο αυτη αρχη του νεου χρονου.
Οι πρωτες σκεψεις του ανθρωπου στη κοινοτικη του ομαδα αφορουσαν την επιβιωση του και πως συνδεοταν με τα αστρονομικα φαινομενα,τους πλανητες και τα αστρα,γιαυτο εδιναν μεγαλη σημασια ,αξια και τα τιμουσαν με καθιερωμενες μεγαλες γιορτες.
Τοσο οι αρχαιοι λαοι της ινδιας,ασιας οσο και στην αρχαια Ελλαδα , απο 17-23 Δεκεμβριου ,γιορταζαμε τον ηλιο ως αρχη του ετους προσφεροντας δωρα και φρουτα (ροδι),τον κρονο ως το θεο της σπορας που αργοτερα πηρε τη θεση του ο γιος του Διας ,(δεν ειναι τυχαιο αυτη την περιοδο εχουμε την συζευξη Κρονου-Δια).Μεγαλη τριημερη γιορτη ,στην αρχαια Ελλαδα με κλειστα σχολεια και δικαστηρια ,προσφεροντας στους φιλους αγαλματιδια και διαφορα δωρα ,και οι δουλοι τρωγανε και πινανε μαζι τους ως ελευθεροι πολιτες. Στη Ρωμαικη αυτοκρατορια την ιδια περιοδο γιορταζα το θεο σολ(ηλιος) και αργοτερα στις 25 Δεκεμβριου τον μικρο ηλιο Μιθρα ,παραλληλα οι πρωτοι χριστιανοι στις εκατομβες κρυφα γιορταζαν τον ηλιο και τη αρχη τηςζωης με τη γεννηση του Χριστου. Αυτο συνεχιστηκε μεχρι και τον 8 μχ αιωνα ,μετα καθιερωθησαν επισημα τα Χριστουγεννα.,και αργοτερα η πρωτοχρονια.
Καλημερα .
Καλες γιορτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger