Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Κλείνουν δεκάδες καταστήματα, μειώνουν και εκβιάζουν το προσωπικό


Σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων προχωρούν οι τράπεζες Πειραιώς (45 καταστήματα) και Εθνική (41 καταστήματα), ενώ υλοποιούν προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Σε κλείσιμο καταστημάτων έχουν ήδη προχωρήσει η Alpha Bank και η Eurobank.

Η πρακτική των τραπεζών να κλείνουν καταστήματα και να πετάνε το προσωπικό στο δρόμο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ, το 2010 υπήρχαν 41,3 καταστήματα εμπορικών τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους και το 2019 υπήρχαν μόλις 19,2 καταστήματα, μειωμένα δηλαδή κατά 53,5%. Παράλληλα, το προσωπικό μειώθηκε κατά 34,3% την περίοδο 2011 - 2019.

Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που κλείνουν έχουν να «επιλέξουν» ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη: Την εργασία σε άλλους νομούς, χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, την αλλαγή αντικειμένου εργασίας, που ίσως σημαίνει μειώσεις μισθών, τη μεγάλη εντατικοποίηση και στοχοθεσία. Την «εθελούσια», για την οποία δέχονται αφόρητες πιέσεις να τη δεχθούν.

Ηδη η Πειραιώς ουσιαστικά ακολουθεί την ίδια εκβιαστική μέθοδο που εφάρμοσε πριν από έναν χρόνο για να «πείσει» εργαζόμενους να μετακινηθούν στην εταιρεία «Intrum». Τότε τους είχε πει ότι όποιος δεν δεχθεί τη μετακίνηση είτε θα τον στείλει σε καταστήματα, ακόμα κι άλλων νομών, είτε θα απολυθεί.

Σήμερα, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΠΤ), η Πειραιώς θα υποχρεώσει τους εργαζόμενους στα καταστήματα που κλείνουν σε άδεια άνευ αποδοχών, θα τους ανακοινωθούν οι διαθέσιμες θέσεις σε όλη τη χώρα, ενώ θα ενημερώνονται ότι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» παρότι αυτό έχει λήξει. Πρακτικά πρόκειται για εκβιασμό αφού η επιλογή είναι ή εσωτερική μετανάστευση ή «εθελούσια».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το «Αγωνιστικό Μέτωπο», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, επισημαίνει πως το ζήτημα αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και απαιτεί από την ΟΤΟΕ να προκηρύξει κλαδική προειδοποιητική απεργία για τις 26 Νοέμβρη απαιτώντας να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger