Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή βίας που εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών

 


Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες

Σε αγώνα «ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών που εντείνει την ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους» καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας αναδεικνύοντας τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών. Γι' αυτό βρισκόμαστε στον αντίποδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων, των κομμάτων, των ΜΚΟ που βαδίζουν στις ράγες της, οι οποίες προβάλλουν επιλεκτικά κάποιες μορφές βίας, φωτίζοντας το "δέντρο" για να κρύψουν το δάσος της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών του μόχθου. Ιδιαίτερα φέτος αυτό που επιλέγουν να "φωτίσουν" είναι η μεγάλη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας σε συνθήκες εγκλεισμού», σημειώνει η ΟΓΕ.

Επισημαίνει ότι στις συνθήκες στις οποίες γενικεύονται ο φόβος και η ανασφάλεια «ξεπροβάλλουν ακόμα πιο αποκρουστικά τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας: Ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης σκίζουν ακόμα πιο βαθιά τις κοινωνικές σχέσεις, ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις οικογενειακές σχέσεις». Σε αυτό το έδαφος «οξύνονται και οι καταδικαστέες και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, ακόμα και τις δολοφονίες γυναικών».

Παράλληλα, η ΟΓΕ υπογραμμίζει πως η βία, τόσο την περίοδο της πανδημίας, όσο πριν και μετά από αυτή, «δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική σεξουαλική κακοποίηση» στην οικογένεια ή στη διαπροσωπική σχέση. «Βία είναι το τσάκισμα της οικογενειακής, προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας», τονίζει και στηλιτεύει την υποκρισία όσων καλούν τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή» τους για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά παράλληλα αξιώνουν «να μη βγάλουμε άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας, να μην πούμε κουβέντα για την εργοδοτική και κρατική βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες για τα δικαιώματά μας».

«Οσο οι όροι ζωής των γυναικών και των οικογενειών μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις», υπογραμμίζει η ΟΓΕ και τονίζει ότι η εξάλειψη του φαινομένου της βίας «συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης».

Διεκδικεί:

Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger