Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Τηλεδιάσκεψη για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού στις Β. Σποράδες



 Το θέμα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Τουρισμού στις Βόρειες Σποράδες κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας  Κωνσταντίνος Μαραβέγιας,  με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων των τριών νησιών. Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν

οι Δήμαρχοι Σκιάθου κ. Θ. Τζούμας, Σκοπέλου κ. Στ. Περίσσης και Αλοννήσου κ. Π. Βαφίνης, ο καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θωμάς Πούλιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Αλ. Ευσταθίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκιάθου κ. Χρ. Δημητριάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων κ. Αθ. Ζλατούδης και ο δημοσιογράφος κ. Ν. Τζούμας.

Η παρουσίαση της πρότασης στους φορείς των νησιών οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Μαραβέγια και ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας περίπου δύο μηνών μεταξύ του ιδίου και του κ. Θωμά Πούλιου. Ο βουλευτής χαρακτήρισε απολύτως  αναγκαία τη δημιουργία και λειτουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού στις Σποράδες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει ένα «εργαλείο» στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Όπως τονίστηκε, η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού Βορείων Σποράδων μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ/UNWTO) με το πρόγραμμα GOST (Global Observatories for Sustainable Tourism) για να υποστηρίξει τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, ώστε να καταστούν περισσότερο βιώσιμοι σε τρεις διαστάσεις: οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Το παρατηρητήριο Τουρισμού θα έχει ως στόχο την προώθηση της τουριστικής αειφορίας μέσα από την ανάδειξη των μοναδικών στοιχείων της φύσης και του πολιτισμού για κάθε νησί, αλλά και συνολικά για τις Σποράδες ως προορισμό.

Οι εκπρόσωποι των φορέων «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του κ. Μαραβέγια, καθώς κοινή ήταν η άποψη πως το Παρατηρητήριο μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών, ως ένας μηχανισμός συγκέντρωσης και παρακολούθησης δεδομένων τα οποία θα αξιολογούνται πριν τη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Το σημαντικό είναι, όπως μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, ότι δεν θα αποτελέσει έναν μηχανισμό συγκυριακού χαρακτήρα και χρησιμότητας, αλλά ένα διαχρονικό «εργαλείο» στην υπηρεσία των φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, για την περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι Βόρειες Σποράδες.

Κλείνοντας τη διαδικτυακή συνάντηση ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι έγινε μια πρώτη διερευνητική επαφή με τους άμεσα εμπλεκόμενους και, μετά την καθολική αποδοχή της πρότασης, θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες συζητήσεις με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Τουρισμού για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger