Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ΘΥΜΑΜΑΙ... ΑΓΓΕΛΟΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ/Σ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 17 ΝΟΕΒΡΗ



Η εξεγερση των φοιτητων στο πολυτεχνειο στις 17 Νοεμβρη 1973 και στα αλλα ελληνικα πανεπιστημια με βρηκαν δευτεροετη φοιτητη στο πανεπιστημιο της Πατρας.


Το φοιτητικο κινημα και η αυτοοργανωση του αρχισε απο το Νοεμβρη του 1972 οταν η χουντα επετρεψε " ελευθερες" εκλογες στους φοιτητικους συλλογους στα πλαισια "φιλελευθεροποιησης του καθεστωτος" οι οποιες κατεληξαν σε φιασκο λογω βιας και νοθειας, τις οποιες και καταγγειλαμε.Παραλληλα οι πολιτικες οργανωσεις ΠΑΚ, ΚΝΕ, Ρηγας Φερραιος, και αλλες εκαναν γνωστη την παρουσια τους στα πανεπιστημια ,το κινημα αρχιζει να μαζικοποιειται και να γινεται πιο ριζοσπαστικο,αποτελεσμα στις 21 Φλεβαρη 1973 στη καταληψη της Νομικης ακουγονται συνθηματα πλεον ανοιχτα κατα της χουντας. Τον Μαρτιο επιχειρηθηκε εκ νεου καταληψη αλλα δεν ειχε τυχη,συγχρονως σε ολα τα πανεπιστημια και σχολες γινοντουσαν γενικες συνελευσεις για απεργια και αποχη απο τα μαθηματα. Η θεατρικη παρασταση 'το μεγαλο τσιρκο" το καλοκαιρι του1973 εδωσε στη κοινωνια αντιχουντικο προσημο και φυλακιζει την Καρεζη και τον Παπαμιχαηλ. Τον Οκτωβρη ο Παπαδοπουλος θελοντας να δειξει δημοκρατικο προφιλ διοριζει

πρωθυπουργο τον Μαρκεζινη ο οποιος εξηγγειλε εκλογες τοσο σε εθνικο επιπεδο οσο και στους φοιτητικους συλλογους οι οποιες και παλι κατεληξαν σε φιασκο λογω της νοθειας αναδεικνυοντας στους συλλογους τους εγκαθετους του καθεστωτος.
Ο αναβρασμος στα πανεπιστημια και η αντιθεση του φοιτητικου κινηματος εναντια στη χουντα κορυφωνεται στις 4 Νοεμβρη στο Α νεκροταφειο στο μνημοσυνο του Γ Παπανδρεου, οπου πληθος κοσμου και νεολαιας βρωντοφωναζουν υπερ του "Γερου της Δημοκρατιας " και εμπνευστη του "ανενδοτου αγωνα " (αγωνα ανενδοτο για δημοκρατια εναντια στις εκλογες βιας και νοθειας της ΕΡΕ του Καραμανλη το 1961)και συνθηματα κατα της χουντας με τις αστυνομικες δυναμεις να συγκρουονται με το πληθος και να εχουμε τους πρωτους τραυματιες.
Στα πανεπιστημια μετα τις καλπονοθευτικες εκλογες του Οκτωβρη, αρχιζουμε στις 14 Νοεμβρη γενικες συνελευσεις ζητωντας ελευθερες εκλογες ,ελευθερια και δημοκρατια. Οι μαζικες και μακρας διαρκειας και συνεχειας συνελευσεις επι της ουσιας ηταν καταληψεις των αμφιθεατρων και των σχολων ,και ετσι φτασαμε στα γεγονοτα, οι φοιτητες της ΦΜΣ στη συνελευση τους στο Χημειο της Σολωνος αποφασισαν να ξεκινησουν συντεταγμενα σε πορεια απο το Χημειο με κατευθυνση το πολυτεχνειο και να συναντησουν τις συνελευσεις της πολυτεχνικης σχολης, στα αλλα πανεπιστημια οι συνελευσεις ηταν σε εξελιξη και με το αγγελμα της ειδησης για συνενωση των φοιτητων και καταληψη του πολυτεχνειου αμεσως το ιδιο καναμε και εμεις. Οι καταληψεις κατω απο την ιδεα της αυτοοργανωσης και αυτοδιαχειρησης ,εστησαν ραδιοφωνικους σταθμους,προχειρα φαρμακεια ,κυλικεια-μπαρ,μουσικες εκδηλωσεις, πολιτικες συζητησεις,ζυμωσεις,φλερτ,και φυσικα αγωνας με σνταση μεσα και εξω απο τα πανεπιστημια. Ο κοσμος ανταποκρινομενος στο καλεσμα μας προσερχονταν για συμμετοχη και αλλοι εφερναν τροφιμα,φρουτα,φαρμακα κλπ. Η ανταποκριση μεγαλη ιδιαιτερα την παρασκευη 16/11 ο συγκεντρωμενος κοσμος αν και εβλεπε τους ασφαλιτες και εσατζηδες φρωντοφωναζε πολιτικα συνθηματα,οπως,κατω η χουντα,εξι χρονια αρκετα δεν θα γινουνε επτα, ψωμι παδεια ελευθερια κλπ η κατασταση για το καθεστως δυσκολευαι και πλησιαζοντας το Σ/Κ θα γινοταν ακομη χειροτερο το περιβαλλον γιαυτο και αποφασισαν τη συγκρουση και εμεις την εξεγερση....... Η συνεχεια γνωστη. Η εξεγερση κορυφαιο πολιτικο και ιστορικο γεγονος ,προαγγελος της πτωσης. Το καθεστως δεν ηταν μονο η χουντα και τα τανκς ηταν η τρομοκρατια ,ο φοβος, η αυταρχικη συμπεριφορα ,η ελλειψη διαλογου και ελευθεριας,ο χαφιεδισμος μεσα και εξω απο τα πανεπιστημια. Οι φοιτητες και η γενια μας αν και δεν ηξεραν να γραφουν βιβλια ιστοριας ,ηξεραν να διαβαζουν ιστορια, γιαυτο και εγραψαν ΙΣΤΟΡΙΑ.
Αφιερωμενο σε ολους που παλεψαν το χουντοφασισμο για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger