Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ το ρήγμα της Ανατολίας


 Γεια σας θέλω να σας ενημερώσω εδώ και μερικές μέρες ακούω περίεργους θορύβους ήθελα πριν από μέρες να γράψω για αυτούς τους θορύβους αλλά δεν το έγραψα για να μην ανησυχήσω κόσμο μετά τις τελευταίες δύο μέρες και με τους σεισμούς και επειδή η περιοχή μας ανήκε στο τόξο της ανατολίας θέλω να πω λοιπόν ότι έχω μία ανησυχία σχετικά θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω τους υπεύθυνους σεισμολόγος να μας δώσουν μία λογική εξήγηση τι συμβαίνει γνωρίζουμε για τους σεισμούς στην περιοχή μας και στην Αταλάντη δεν θέλω να προκαλέσω φόβο όμως ακούω συνεχούς θορύβους περίεργος αυτά

Ποιο είναι το ρήγμα της Ανατολίας

Οταν πριν από ενάμιση χρόνο η Le Monde είχε δημοσιεύσει έρευνα 50 επιστημόνων για τις περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται... στο κόκκινο εκδήλωσης σεισμού, είχε προκαλέσει αίσθηση. Ανάμεσα σε αυτές και το ρήγμα της Ανατολίας!

Τμήμα του, που δεν ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα, καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο κάτω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι και τις ακτές των Σποράδων

Στην Ελλάδα -στους κύκλους των σεισμολόγων- η αναφορά στο ρήγμα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν κάτι που λίγο ή πολύ το γνώριζαν.

Το ρήγμα έχει μήκος 1.500 χιλιόμετρα. Διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία. Τμήμα του, που δεν ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα, καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο κάτω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι και τις ακτές των Σποράδων.

Είναι ένας «γνώριμος» και χαρτογραφημένος κίνδυνος για τους Ελληνες σεισμολόγους, που θεωρείται ότι ως προέκταση του κυρίως ρήγματος δεν μπορεί να δώσει στην Ελλάδα έναν ενιαίο σεισμό, γιατί σπάει σε μικρότερα κομμάτια.

Ποιο είναι το ρήγμα της Ανατολίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, όμως, έχει προκαλέσει καταστροφικότατους σεισμούς, από εκείνον στο Γκανός (δυτική Τουρκία) το 1912, έως τον σεισμό στο Ερζιντσάν (ανατολική Ανατολία) το 1939. Οι πιο πρόσφατες δονήσεις χρονολογούνται από το 1999, κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Και οι δύο είχαν ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θύματα. Στην περίπτωση του Ιζμίτ -δηλαδή της Νικομήδειας- συνολικά 20.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους...

Ποιο είναι το ρήγμα της Ανατολίας - εικόνα 2

Από τότε η σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος φαίνεται να έχει σιγάσει κατά μήκος του τμήματος του άξονα βορρά-Ανατολίας που φθάνει έως τα νότια της Πόλης. Η ζώνη αυτή, μήκους 150 χλμ, είναι η μοναδική ζώνη που δεν έχει παράξει σημαντική δόνηση από τις αρχές του 20ού αιώνα, και οι γεωλόγοι συλλέγουν ενδείξεις ότι οι τεκτονικές εντάσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην περιοχή αυτή.

Η σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, επαναφέρει στην επιστημονική κοινότητα μελέτες και αναφορές για το ρήγμα της Ανατολίας. Μια από αυτές, του Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ που με την ομάδα τους μελετά τη σεισμική δραστηριότητα της ζώνης αυτής αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία από 835 μικρο-σεισμούς που καταγράφηκαν εκεί από το 2006 έως το 2010.

Ποιο είναι το ρήγμα της Ανατολίας - εικόνα 3

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χλμ, που κείται σε βάθος μόνον λίγων χιλιομέτρων στο αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων, φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Ακριβώς «κάτω από τα πόδια» της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή, γεγονός που είναι γνωστό στους κατοίκους της Πόλης και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό των πανικό που τους κατέλαβε από τον σημερινό σεισμό. Κι αυτό γιατί οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι αν αυτό το σημείο χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει μία σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger