Τρίτη 26 Μαΐου 2020

«Φέτος είναι λιγότερα τα συνεργεία με εργάτες που έχουν έρθει στο νησί για να κάνουν εργασίες» τόνισε ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης

Λιγότερα είναι φέτος τα συνεργεία από διάφορους τεχνίτες που βρίσκονται στα νησιά των Βορείων Σποράδων για να πραγματοποιήσουν εργασίες, σε εγκαταστάσεις και καταστήματα, καθώς είναι άγνωστο με πόσους επισκέπτες θα ξεκινήσει φέτος η τουριστική σεζόν.

Και αποτελεί μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι γύρω από τον Τουρισμό στηρίζονται άμεσα και έμμεσα δεκάδες επαγγέλματα.
Μέχρι και πέρσι ήταν συνήθης η εικόνα, από τα τέλη Μαρτίου να πυκνώνουν την παρουσία τους τα συνεργεία και οι εργάτες οι οποίοι προχωρούσαν σε διάφορες εργασίες στα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τα καταστήματα εστίασης, τα μπαρ και τα εμπορικά. Μαραγκοί, οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, και άλλοι έδιναν το «παρών» προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους επαγγελματίες που ήθελαν να οργανώσουν και να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους, ώστε από τα τέλη Μαΐου να αρχίσουν να δέχονται μαζικά τους τουρίστες.
«Φέτος είναι λιγότερα τα συνεργεία με εργάτες που έχουν έρθει στο νησί για να κάνουν εργασίες» τόνισε ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης και συμπλήρωσε πως «οι επαγγελματίες μόνοι τους οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει τις εργασίες στις επιχειρήσεις τους, καθώς ακόμη δεν είναι σίγουρο, τι θα γίνει με την τουριστική σεζόν και την έλευση επισκεπτών. Και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε. Οι επαγγελματίες λένε πως, αν βγάλουν φέτος τα έξοδά τους θα είναι ικανοποιημένοι, δηλαδή να πληρώσουν υπαλλήλους, ενοίκια και ρεύμα».
«Στη Σκόπελο έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές περίπου 200.000 ξένοι τουρίστες που μεταβαίνουν αεροπορικώς» ανέφερε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε πως «προβλέπεται δύσκολη χρονιά και ακόμη το πράγμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Τέτοια περίοδο άλλες χρονιές είχαμε ήδη τους πρώτους τουρίστες».
Τα ξενοδοχεία έχουν κρατήσεις για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος και αυτές υπήρχαν πριν τον κορωνοϊό, ενώ τώρα όλα είναι ρευστά.
«Το 80-90% της οικονομίας των νησιών, όπως της Σκοπέλου στηρίζεται στον τουρισμό» ανέφερε ο κ. Περίσσης και πρόσθεσε πως «από την κάμψη της τουριστικής δραστηριότητας θα πληγούν όλοι, άλλοι περισσότεροι και άλλοι λιγότεροι. Είναι οι ξενοδόχοι, οι επαγγελματίες της εστίασης, οι τεχνίτες. Και εκτός από τους τουρίστες που έρχονται να ξεκουραστούν μερικές μέρες, υπάρχουν αυτοί που έκαναν μονοήμερες εκδρομές με πλοία που έρχονταν από τη Σκιάθο. Καθημερινά δεχόμασταν 500 τέτοιους επισκέπτες και φέτος μπορεί να δεχόμαστε λόγω περιορισμών και, εφόσον πάνε καλά τα πράγματα, 100-150. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να δεχθούμε πλήγμα από την απουσία των σκαφών που ελλιμενίζονταν σε διάφορα σημεία του νησιού. Μάλιστα υπήρχαν διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονταν με τη συντήρηση των σκαφών.
Αναφορικά με τη βοήθεια των Δήμων προς τους επαγγελματίες είπε πως «στη Σκόπελο δεν υπάρχουν άλλοι χώροι για να δοθούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στους επαγγελματίες. Γι’ αυτό και η βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε, είναι η μείωση των δημοτικών τελών. Εμείς οι μικρότεροι νησιωτικοί Δήμοι συγκεντρώνουμε και τα στοιχεία για να ενημερώσουμε την ΚΕΔΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger