Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Δόθηκε στην δημοσιότητα το «κηδειόχαρτο» του Τουρισμού: Σε αυτόματη καραντίνα 24 ωρών τουρίστες από 35 χώρες

Μεταξύ αυτών ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία - Τι αλλάζει στους όρους υποδοχής ξένων επισκεπτών

Τους όρους της υποδοχής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την 15η Ιουνίου εξειδικεύει με δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης που ουσιαστικά βάζουν το "κηδειόχαρτο" στον ελληνικό τουρισμό καθώς ουσιαστικά όλες οι σημαντικές χώρες που συνεισέφεραν το μεγαλύτερο ποσοστό τουρισμού στην Ελλάδα αν επιχειρήσει πολίτης τους να έρθει θα βρεθεί σε καραντίνα.
Πολίτες των χωρών όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία και άλλες θα δυσκολευτούν να έρθουν ξέροντας θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για μία ημέρα υποχρεωτικά (σ.σ. πραγματικά σε περίπτωση που έρθουν χιλιάδες τουρίστες σε μια ημέρα που άραγε θα μείνουν).
Επιπλέον ποιος θα σκεφτεί να έρθει αν γνωρίζει ότι πέραν της υποχρεωτικής ημέρας, αν βρεθεί θετικός θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για ακόμα 14 ημέρες στην Ελλάδα.
Τους όρους της υποδοχής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την 15η Ιουνίου εξειδικεύει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα δήλωσε ο Υπουργός.
Τα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δημοσιοποιήθηκε χθες σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χάρης Θεοχάρης, «όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο.
Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους».
Στους επισκέπτες που προέρχονται από αεροδρόμια τα οποία κατά τον EASA θεωρούνται απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών».
EASA: Η νέα λίστα με τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου λόγω του κορωνοϊού 
Τα αεροδρόμια που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» εντός και εκτός Ευρώπης, λόγω της πανδημίας συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).   Το βράδυ της Τετάρτης ο EASA δημοσιοποίησε τη νέα, ανανεωμένη λίστα που περιλαμβάνει 35, αντί 34 της προηγούμενης, αεροδρόμια από διάφορες χώρες, βάσει των επιστημονικών δεδομένων του ΠΟΥ, του ECDC και άλλων ινστιτούτων Υγείας.  
Στη νέα λίστα δεν περιλαμβάνονται πλέον η Γερμανία και η Ιαπωνία αλλά εντάχθηκαν το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος και η Νότιος Αφρική.  
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού μόνο προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ενώ ήδη από προχθές έχουν διευρυνθεί οι πτήσεις εσωτερικού και  σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένονται να προστεθούν και πτήσεις από βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.  
Παράλληλα, κατ' εξαίρεση από τις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν και οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».  
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά χώρες της ΕΕ, η λίστα περιλαμβάνει:  
Βέλγιο (όλα τα αεροδρόμια), Γαλλία (όλα τα αεροδρόμια στο Ile de France), Ιταλία (αεροδρόμια σε συγκεκριμένους νομούς στη βόρεια Ιταλία), Ολλανδία (4 αεροδρόμια), Πολωνία (το αεροδρόμιο Katowice), Πορτογαλία (δύο αεροδρόμια), Ισπανία (αεροδρόμια σε συγκεκριμένους νομούς), Σουηδία (τα αεροδρόμια στην περιοχή της πρωτεύουσας Στοκχόλμης), Ηνωμένο Βασίλειο (13 αεροδρόμια ανάμεσά τους το Χίθροου, το Γκάτγουικ, το Στάνστεντ και το Λούτον).        
  
Εκτός ΕΕ, περιλαμβάνονται αεροδρόμια από τις εξής χώρες:   Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Κουβέιτ, Μεξικό, Πακιστάν, Περού, Κατάρ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότιος Αφρική, Τουρκία, Ουκρανία ,Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ.   
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger