Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ



Κ. Παπανάτσιου: Προγράμματα Κατάρτισης  – Αστοχία ή επιλογή της Κυβέρνησης;

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, τα ευρωπαϊκά κονδύλια γενικώς έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθούν, αλλιώς δεν εκταμιεύονται. Τα προηγούμενα χρόνια η διαχείριση των ποσών ενίσχυσης εργαζομένων και ανέργων, προϋπέθετε την υποχρεωτική κατάρτιση, με διαφανή κριτήρια και τήρηση συγκεκριμένων όρων.

Η μεγάλη διαφορά με τη σημερινή κατάσταση είναι ότι τώρα η ΕΕ – λόγω κορονοϊού- επέτρεψε ρητά τη χρήση των κονδυλίων της, για απευθείας ενίσχυση των αυταπασχολούμενων, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση καταρτίσεων.
Αυτούς τους πόρους μπορούσε η Κυβέρνηση να τους χρησιμοποιήσει για απευθείας ενίσχυση ακόμα και αν, προ κρίσης, είχαν δεσμευτεί για άλλους σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη σε αυτό. Μάλιστα έχει στείλει σχετική επιστολή στις 18 Μαρτίου - προς τον Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων - όπου ξεκαθαρίζει ότι λόγω κορονοϊού οι πόροι μπορούν να ανακατευθυνθούν χωρίς καμία δέσμευση και ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων.
Ήταν λοιπόν επιλογή της Κυβέρνησης να μην ενισχύσει άμεσα τους επιστήμονες. Αντ’ αυτού επέλεξε την υλοποίηση προγραμμάτων χωρίς καμία διαφανή διαδικασία ή συζήτηση με τους σχετικούς επιστημονικούς φορείς. Ο κ. Βρούτσης ενέκρινε με απόφασή του τις πλατφόρμες στις οποίες θα γινόταν η τηλεκατάρτιση και το εκπαιδευτικό υλικό, δηλαδή τις ασυναρτησίες τύπου “σκοιλελικικου”. Επίσης, ο κ. Βρούτσης άφησε ανοιχτή την πρόσκληση για τις πλατφόρμες μόνο 3 ημέρες και ενέκρινε το εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες μέσα σε μισή μέρα. Είναι δε,  απορίας άξιο πώς αυτά τα 6 ΚΕΚ πρόλαβαν να ετοιμάσουν υλικό για δέκα ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων, μέσα σε 3 ημέρες. 
Ήταν επίσης επιλογή της Κυβέρνησης  να επιδοτήσει – με το ποσό των 85 εκ. ευρώ - εταιρείες κατάρτισης και παροχής εκπαιδευτικού υλικού, τη στιγμή που η χώρα μας κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Πρόκειται ξεκάθαρα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και ταυτόχρονο εμπαιγμό των χιλιάδων επιστημόνων που μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Η μείζονα αντιπολίτευση ήταν από την αρχή της πανδημίας ξεκάθαρη. Μικροπολιτικά συμφέροντα - εν μέσω υγειονομικής κρίσης - δεν χωρούν. Πρωταρχικό ζητούμενο ήταν και είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στάθηκε αρωγός της όλης προσπάθειας αντιμετώπισης της κατάστασης, ως όφειλε.
Ωστόσο, η νέα αυτή πραγματικότητα, δεν μπορεί να μας καθιστά άπραγους και άφωνους, μπροστά σε στοχευμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, η οποία μέσα σε αυτή τη συγκυρία, βρίσκει ευκαιρία να ευνοήσει οικονομικά λίγους κι εκλεκτούς.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, κι ενώ το σκάνδαλο των εκατομμυρίων που μοιράστηκαν για τα εν λόγω - αμίμητης προχειρότητας - προγράμματα είχε συγκεντρώσει τη γενική κατακραυγή, κορυφαία Κυβερνητικά στελέχη προέβαιναν σε δημόσιες δηλώσεις υπεράσπισης της συγκεκριμένης επιλογής, λοιδορώντας την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν μία νέα οικονομική δυσχέρεια.
Η κατάργηση των προγραμμάτων, ως ύστατη λύση κατευνασμού των αντιδράσεων, πρέπει να συνοδευτεί τουλάχιστον από μία εξήγηση, αφού ο αρμόδιος, για την κατάσταση αυτή, Υπουργός παραμένει στη θέση του. Το ζήτημα ενέχει πολιτικές μα και ηθικές διαστάσεις.
Η ΝΔ πρέπει να  συνειδητοποιήσει ότι Κυβερνά και ότι είναι καιρός να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει αν έχουν δοθεί ήδη τα 85 εκ. στις μεσάζουσες εταιρίες, αν αυτά πρόκειται να επιστραφούν και αν υφίστανται όροι αποζημίωσης των εταιριών, μετά την υπαναχώρηση. Την καλούμε να εξηγήσει στους πολίτες τις επιλογές της. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να χρησιμοποιήσει την σημερινή κρίση και τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, ως ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger