Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Σκόπελος: Κατολίσθηση εξαφάνισε μια ολόκληρη πλαγιά - «Στον αέρα» εκκλησάκι και σπίτια


Η περιοχή «Κάστρο» από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο κινδυνεύει να βρεθεί
στη θάλασσα μετά την πρόσφατη κατολίσθηση.

Η περιοχή αυτή κατακλύζεται το καλοκαίρι από επισκέπτες, καθώς πρόκειται για το πιο παλιό τμήμα της πόλης της Σκοπέλου και αποτελεί τουριστική διαδρομή, καθώς φιλοξενεί σημαντικά μνημεία (ερείπια της αρχαίας Ακροπόλεως μετά τη μεσαιωνική οχύρωση και 5 ιστορικές εκκλησίες με σπουδαίες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα τέμπλα) και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
Η μακροχρόνια διάβρωση έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμών στο κατάστρωμα, κατά μήκος όλου του δρόμου. Οι μετακινήσεις βράχων έχουν προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα μνημεία, αλλά μπορεί να αποβούν και μοιραίες για τους κατοίκους της περιοχής.
Την Κυριακή 13-1-2019 μια ακόμα μεγάλη κατολίσθηση ενώ τοπικοί παράγοντες και τα τοπικά μέσα ζητούν άμεσα μέτρα.
Στο σημείο που έγινε η σημερινή κατολίσθηση βρίσκεται το μεταβυζαντινό εκκλησάκι Άγιος Νικόλαος, ο Απόκεντρος ή φτωχός.
Η μακροχρόνια διάβρωση είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμών κατά μήκος όλου του δρόμου. Οι μετακινήσεις βράχων έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα μνημεία, αλλά μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους κατοίκους της περιοχής.
Μια ολόκληρη γειτονιά όπως φαίνεται στις εικόνες, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. 
Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος του νησιού, που τόνισε πως έχει ήδη στείλει επιστολές στο υπουργείο Πολιτισμού. «Θα πιέσουμε αφού είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε εκτός από τα μνημεία και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σκοπέλου…























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger