Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Αφιέρωμα στον σπουδαίο διανοούμενο, δάσκαλο και κομμουνιστή ηγέτη Δημήτρη Γληνό ο οποίος πέθανε σαν σήμερα το 1943


«Η θεωρία: το κράτος υπεράνω των τάξεων, τη στιγμή που υπάρχουν τάξεις, είναι καθαρό ξεγέλασμα, για να κρύψει την πραγματικότητα, δηλαδή το κράτος υπέρ της άρχουσας τάξης. Το ίδιο είναι ξεγέλασμα και η θεωρία: η παιδεία υπεράνω των τάξεων, εκεί όπου υπάρχουν τάξεις, για να αποσκεπάσει την πραγματικότητα, δηλαδή η παιδεία όργανο της άρχουσας τάξης...».

«Ο πόλεμος έρχεται! Τον ετοιμάζουνε στα εργοστάσια όπου χύνεται τ’ ατσάλι που θα φάει τα κορμιά, τον ετοιμάζουνε στα χημικά εργοστάσια, τον ετοιμάζουνε στα επιτελεία, τον ετοιμάζουνε στις στρατώνες, τον ετοιμάζουνε στα σχολειά, όπου δηλητηριάζουνε τα παιδιά με τα εθνικά μίση και την εξύμνηση της πολεμικής αρετής. Ο πόλεμος έρχεται! Γιατί ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γλυτώσει αλλιώς από τη θανάσιμη αγωνία του.
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να τρώει αίμα και σάρκα ανθρώπινη είτε στο χαράκωμα, είτε στο εργοστάσιο μέσα… Ο πόλεμος έρχεται! Γιατί ο καπιταλισμός δημιουργεί εκατομμύρια ανέργους, που πρέπει να ψοφήσουνε στα χαρακώματα αφού αργούνε να πεθάνουνε στις πολιτείες μέσα».

Δημήτρης Γληνός

Σας θυμίζει κάτι το παρακάτω;:


«Με την πρόφαση να περισώσουνε τάχα κάτι από την καταστροφή, μα στην πραγματικότητα για να εξασφαλίσουν αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες φαγοπότια, ρεμούλες για τον εαυτό τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους, εδέχθηκαν να κυλιούνται καθημερινά στη λάσπη της προδοσιάς να κοψομεσιάζονται, να υποβοηθούνε τη λεηλασία και την ερήμωση της χώρας τους και να δίνουνε πρόσχημα νομιμότητας σ' όλα τα άτιμα κακουργήματα των καταχτητών, να τα κρύβουν από το λαό και να παρουσιάζουν και τον ίδιο το λαό πως αποδέχεται, πως εγκρίνει, πως είναι τάχα ενθουσιασμένος από την εκμηδένιση του και από τη σκλαβιά του.

Αυτά λοιπόν τα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα κρύβουν από το λαό όλα τα εγκλήματα των καταχτητών, τους παρουσιάζουν για ευεργέτες του λαού, τους καίνε λιβανωτό, γιατί τάχα μας έστειλαν δέκα κουτιά γάλα, τη στιγμή που μας απογυμνώνουν από όλα μας τα αγαθά».

Δημήτρης Γληνός«Οι προδότες και τα τσακάλια», Εκλεκτές Σελίδες, τ. Δ', εκδ. Στοχαστής, Αθήνα 1975

Γ' αυτόν τον μεγάλο αυτό επαναστάτη, διανοητή και πρωτοπόρο παιδαγωγό που υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, και βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου, και ο οποίος πλήρωσε την αφιέρωση του στην υπόθεση της εργατικής τάξης, με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες θα σας προτείναμε να διαβάσετε τις παρακάτω αναρτήσεις μας.

Δημήτρης Γληνός: ο Αγωνιστής, ο Στοχαστής, ο Δάσκαλος

Ο Δημήτρης Γληνός ως επιστήμονας και πολιτικός

Η παιδεία στην ΕΣΣΔ (Ηχητικό) - Ενα γράμμα του Δημήτρη Γληνού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger