Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Έκθεση λαϊκής ζωγραφικής της Σκοπελίτισσας Βιολέττας Σοφικίτου


Αποτέλεσμα εικόνας για Βιολέττας ΣοφικίτουΤα εγκαίνια της Έκθεσης Λαϊκής Ζωγραφικής της Σκοπελίτισσας Βιολέττας Σοφικίτου με τίτλο: «Η Λαϊκή Τέχνη της Σκοπέλου με τις πινελιές της Βιολέττας Σοφικίτου», θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου, και την παρουσίαση του έργου της κυρίας Βιολέττας θα κάνουν, η κ. Βάσσα Παρασκευά, Διδάκτωρ Θεολογίας και η κ. Μαρία Τσούπη, Φιλόλογος – Διδάκτωρ Λαογραφίας, ενώ την επιμέλεια της Έκθεσης θα έχει η κ. Έλενα Νικηφόρου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, κ. Χρήστος Βασιλούδης, ενώ τον συντονισμό θα έχει η κ. Βασιλική Τράκη, Αρχιτέκτων, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2018, και θα παραβρίσκεται η ίδια η Λαϊκή Καλλιτέχνης για να υποδέχεται και να ξεναγεί τους επισκέπτες.


Η Βιολέττα Σοφικίτου γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1945 από αγρότες γονείς. Οι δύσκολες περιστάσεις της εποχής, δεν της επέτρεψαν να λάβει αξιόλογη μόρφωση. Την αγάπη της για τη ζωγραφική, ενέπνευσε ο θείος της Δημοσθένης Γεωργακόπουλος, αγιογράφος και λαϊκός ζωγράφος, αλλά και ο παππούς της που εργάστηκε επί χρόνια στο Άγιος Όρος ως εργάτης. Ο τελευταίος εντυπωσιασμένος από την τέχνη των φορητών εικόνων και τοιχογραφιών περιέγραφε στη μικρή Βιολέττα τα θαύματα των παραστάσεων και τις εκφράσεις των προσώπων των Αγίων. Πηγή της έμπνευσής της στα καθαρά ζωγραφικά της έργα αποτελεί το ιστορικό παρελθόν της Σκοπέλου, οι μύθοι και οι θρύλοι του νησιού, η φύση της Σκοπέλου, ενώ αποτυπώνει τα περισσότερα εκκλησιαστικά μνημεία του νησιού. Επιπλέον καταγράφει αντιγράφοντας τα διακοσμητικά αντικείμενα που έφερναν οι ποντοπόροι Σκοπελίτες ναυτικοί για να στολίσουν τα σπίτια τους: δίσκους, γυάλινα σερβίτσια και κυρίως πιάτα διακοσμητικά που μέχρι σήμερα αρκετά από αυτά κοσμούν εκτός από τα αρχοντικά την εξωτερική τοιχοποιία, αλλά και τα τύμπανα των τρούλων ναών. Από νεαρή ηλικία, προβληματίστηκε βλέποντας αυτούς τους θησαυρούς να φθείρονται και να αφανίζονται. Έτσι, ξεκίνησε να «συντηρεί» με τα φτωχά μέσα που διέθετε τα σπασμένα αντικείμενα που της έφερναν οι κάτοχοί τους με μόνη της «αμοιβή» την αντιγραφή και διάσωση του σχεδίου του. Αν και αυτοδίδακτη κατόρθωσε να αποτυπώσει με πιστότητα σχέδια βυζαντινά, ευρωπαϊκά, ισλαμικά και κινεζικά χρησιμοποιώντας πάντοτε ως υλικό ζωγραφικής τα ψυχρά σμάλτα. Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 200 σπάνια σχέδια που αντέγραψε, αλλά και δικά της. Από το 1990 συμμετέχει σε θερινές εκθέσεις που διοργανώνονται από το Δήμο Σκοπέλου. Μετά το 1999 αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστή η δουλειά της με αφιερώματα που πραγματοποιήθηκαν στον αθηναϊκό και τον τοπικό τύπο («Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Καθημερινή», «Θεσσαλία», «Νέος Τύπος»). Για την ίδια αφιερώματα πραγματοποίησαν και τηλεοπτικοί σταθμοί (Alpha, ΕΤ3, ΣΚΑΪ και Astra). Το 2006 διοργανώθηκε η πρώτη της έκθεση εκτός Σκοπέλου στο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών Πηλίου, ενώ το 2009 στην πόλη του Βόλου η ΕΘΕ φιλοξένησε τα έργα της στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Κυριαζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger