Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρά προβλήματα στα Κέντρα Υγείας των νησιών – Oι ελλείψεις στα Κ.Υ. Σποράδων

Με «ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων» θα καλύψουν την τουριστική περίοδο οι υγειονομικές μονάδες που βρίσκονται στα νησιά, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ομοσπονδία «τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» ενώ «λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών».

Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου «οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί». Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο».
Αναφέρει επίσης, ότι «στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» ενώ «καινούργια, πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού».
Η ομοσπονδία τονίζει, ότι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών και «πολλοί εξ’ αυτών επιδιώκουν να ασθενήσουν γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
«Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια. Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ όποτε συνοδεύουν τους ασθενείς στις υγειονομικές μονάδες, έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ασθενείς, δεν συνεργάζονται με τους γιατρούς και το προσωπικό».
Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει ερωτήματα και για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ. «Πως είναι δυνατόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιατρών για δύο χρόνια, σύμβαση με μισθό 1.200 ευρώ το μήνα μέσω κοινοτικών κονδυλίων; Το έτος 2014 οι ίδιοι ιατροί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και επέλεξαν το ιδιωτικό ιατρείο. Δεν υπάρχουν άνεργοι γενικοί ιατροί.
Προσλαμβάνονται άμεσα σε αγροτικά, περιφερειακά Ιατρεία με πενταετή θητεία με 1.800 ευρώ το μήνα (μισθός + εφημερίες) και μετά δικαιούνται θέση μόνιμου ιατρού του ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν με δύο έτη σύμβασης, να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ;» αναφέρει η ομοσπονδία.Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «ανύπαρκτες. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.
Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες. Η Ήπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ».
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ
Προβλήματα Υγειονομικών μονάδων των νησιών Β.Σποράδων. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού Ιατρού – Νοσηλευτικού. Ελλείψεις σε Ασθενοφόρα. Δεν καλύπτονται βάρδιες. Ιδιωτικά Κέντρα.
Κ.Υ.ΣΚΙΑΘΟΥ: 1 Νοσηλεύτρια σε οργανική θέση και 1 ΟΑΕΔ.
Μαία και Επισκέπτρια σε απόσταση με συνυπηρέτηση.
Φεύγουν 2 Γενικοί Ιατροί και παραμένουν: 2 Γενικοί Ιατροί και 1 Παιδίατρος. 3 Αγροτικοί στο Κ.Υ.ΣΚΙΑΘΟΥ και 1 Αγροτική στο Π.Ι. του Αεροδρομίου.
2 Πληρώματα Ασθενοφόρων Επικουρικοί, 1 ΥΕ Τραυματιοφορέων. (κενά υπάρχουν)
Στη Σκιάθο δουλεύει ιδιωτικό κέντρο υγείας με πολλές ειδικότητες και πολλά περιστατικά καταλήγουν εκεί. Όταν το περιστατικό πρέπει να διακομισθεί το παραπέμπουν στο Κ.Υ. Σκιάθου να ολοκληρώσει τη διακομιδή..
Κ.Υ.ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Υπάρχουν 3 Νοσηλεύτριες, άρα ακάλυπτες βάρδιες.
1 Μαία πριν τη συνταξιοδότηση.
1 Γενικός Ιατρός και 1 Παιδίατρος
3 αγροτικοί
4 πληρώματα ασθενοφόρων που καλύπτουν πολλές φορές και τη Σκιάθο..
θα μετακινηθεί ένας Γ. Ιατρός από Καλαμπάκα για το διάστημα του Καλοκαιριού
Π.Π.Ι.Αλοννήσου: 2 οπλίτες-αγροτικοί. φεύγει ο ένας + 1 νοσηλεύτρια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου