Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Η αγκινάρα είναι βάλσαμο… εκ φύσεως

Η αγκινάρα είναι βάλσαμο… εκ φύσεως
Μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθά στην καρδιακή υγεία
Η κυναρίνη, ένα από τα βασικά συστατικά της αγκινάρας, συμβάλλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο της χοληστερίνης και των τρυγλικεριδίων. Μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής», η αγκινάρα βοηθά στην καρδιακή υγεία.

Προλαμβάνει τον καρκίνο
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά – η μεγαλύτερη από όλα τα λαχανικά – τις καθιστά «όπλο» απέναντι στο οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν σε συνδυασμό με την αντιοξειδωτική ουσία κερσετίνη, έχουν προστατευτική δράση απέναντι στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Χάρη στο Κάλιο, η αγκινάρα επιδρά θετικά σε μια σειρά οργάνων του σώματός μας. Το Κάλιο εξουδετερώνει τις επιδράσεις του Νατρίου στην αύξηση της πίεσης, άρα η αγκινάρα δρα ως αγγειοδιασταλτικό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε όσους ακολουθούν αντιυπερτασική αγωγή. Η αγκινάρα βοηθά και τους διαβητικούς, αφού προλαμβάνει τις επιπλοκές που σχετίζονται με την πίεση και την ασθένεια του διαβήτη.
Θωρακίζει το συκώτι
Η αγκινάρα χρησιμοποιούταν ως «τονωτικό» του συκωτιού για αιώνες, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος δράσης της. Δύο αντιοξειδωτικά της παρ” όλα αυτά, μετά από έρευνες, η συναρίνη και η σιλυμαρίνη, διαπιστωθηκε ότι βελτιώνουν την υγεία του συκωτιού, μειώνοντας την συγκέντρωση τοξινών και διευκολύνοντας την απομάκρυνσή τους από το σώμα.
Διευκολύνει την λειτουργία του εντέρου
Η περιεκτικότητα της αγκινάρας σε φυτικές ίνες, την κάνει ένα «σούπερ» τρόφιμο για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Οι ίνες προσθέτουν όγκο στις τροφές που καταναλώνουμε με αποτέλεσμα να διευκολύνουν τις κινήσεις του εντέρου και να μειώνουν τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και τα αέρια.
Διώχνει το χανγκόβερ
Όπως αναφέραμε παραπάνω, χάρη στην ευεργετική της δράση στο συκώτι, η αγκινάρα διευκολύνει στην απομάκρυνση του αλκοόλ από το σώμα. Δοκιμάστε να φάτε μερικά φύλλα μετά από μια βραδιά κραιπάλης.
Χαρίζει υγιή οστά
Μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το μαγγάνιο, τα οποία περιέχονται στην αγκινάρα είναι απαραίτητα για την οστική πυκνότητα και υγεία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Ενισχύει τις μεταβολικές διεργασίες
Το μαγνήσιο και το μαγγάνιο είναι απαραίτητα για της μεταβολικές διεργασίες του σώματος. Το μαγνήσιο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πρωτεϊνοσύνθεσης, ενώ βελτιστοποιεί την απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα. Το μαγγάνιο από την άλλη, συμβάλει στον μεταβολισμό της χοληστερόλης, των αμινοξέων και των υδατανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger