Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Σε λίστες ελέγχου όλοι όσοι κάνουν συναλλαγές πάνω από 1.000 ευρώ

Μεγάλες ανατροπές στις συναλλαγές εταιρειών ή φυσικών προσώπων αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Η ψήφισή του, που στόχο θα έχει να αντιμετωπιστεί η διακίνηση «μαύρου» χρήματος, θα επιφέρει τον πλήρη έλεγχο όλων των μεταφορών χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Οποιοσδήποτε πληρώνει, εισπράττει ή μεταφέρει χρήματα από το ποσό αυτό και πάνω θα θεωρείται ύποπτος και θα βρίσκεται αυτόματα μέσα  σε λίστα ελέγχου.

Με το άρθρο 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, προστίθεται στις περιπτώσεις συναλλαγών στις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα δέουσας επιμέλειας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «κάθε περιστασιακή συναλλαγή που συνίσταται στη μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ».
Στις περιπτώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εντάσσονται και οι συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ και διενεργούνται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την είσπραξη των κερδών.
Στις περιπτώσεις στις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα (τα πιστωτικά ιδρύματα, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις, οργανισμοί και άλλοι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας κ.λπ.) οφείλουν να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ενημερώνοντας την Αρχή.

Συγκεκριμένα, η Αρχή θα ενημερώνεται όταν διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή που:

α) Αφορά ποσό τουλάχιστον 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η συναλλαγή διενεργείται με μία μόνο πράξη ή με περισσότερες ή με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.
β) Συνίσταται σε μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ.
γ) Οταν πρόκειται για πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά και διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή σε μετρητά που αφορά ποσό τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν διενεργείται με μία μόνο πράξη ή με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger