Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

«Σαφάρι» εφοριακών σε νησιά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς


Τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς εντείνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά τις διαπιστώσεις περί υψηλής παραβατικότητας- άνω του 70% -που προέκυψαν από σειρά ξαφνικών ελέγχων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα συνεργεία ελέγχου θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, σύμφωνα με όσα όπως υποστηρίζουν στελέχη της Αρχής, καθώς το μεγάλο τουριστικό κύμα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, δεδομένου ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν πτωτική πορεία συγκριτικά με τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο.
«Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της Αρχής, θα διενεργηθούν 9.000 έλεγχοι για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Τα πρωτεία στην παραβατικότητα (η οποία, όπως προαναφέρθηκε, ξεπέρασε το 70% στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς) διατηρούν τα νησιά των Κυκλάδων. Η κατάσταση με τη φοροδιαφυγή φαίνεται να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου- μάλιστα, όπως αναφέρεται κάποιοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της διασκέδασης όχι μόνο δεν εξέδιδαν αποδείξεις, αλλά δεν είχαν καν ταμειακή μηχανή. Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν πειραγμένοι μηχανισμοί με ειδικό λογισμικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές έτσι ώστε να περιορίζεται ή μηδενίζεται ο τζίρος της ημέρας, ενώ βρέθηκαν και ταμειακές του παρελθόντος οι οποίες δεν έχουν καν δυνατότητα έκδοσης «Ζ» ημέρας.
Οι ελεγκτές κατά τη διενέργεια ελέγχων θα μπορούν να βάζουν «λουκέτο» στα καταστήματα για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η ποινή θα είναι πιο αυστηρή, με κλείσιμο του καταστήματος για τέσσερις μέρες. Σε σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για δέκα μέρες. Το άμεσο κλείσιμο θα γλιτώνουν μόνο ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεωv στις οποίες δεν μπορεί να μπει «λουκέτο», (ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ), για τις οποίες προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.
Αν παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών, μπορεί να ανασταλεί, με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης μέχρι και για διάστημα ενός μήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger