Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Τέλος εποχής για Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική: Αποχωρούν με ελαφρά


Από πού αποχωρούν οι ελληνικές τράπεζες;
Τέλος εποχής για Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, καθώς η κρίση τις αναγκάζει να προσαρμοστούν.

Την πλάτη γυρίζουν οι τράπεζες σε Βαλκάνια, Κύπρο και Αίγυπτο, στο πλαίσιο του στρατηγικού μετασχηματισμού που συμφώνησαν το 2015 με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
Μετά από μια δεκαετία «παχειών αγελάδων», στη διάρκεια της οποίας τα ελληνικά ιδρύματα θέρισαν τους καρπούς της αλματώδους ανάπτυξης των βαλκανικών οικονομιών, ήρθε η στιγμή να… τα μαζέψουν και να φύγουν.
Η μία συστημική τράπεζα μετά την άλλη ρευστοποιούν τις θέσεις τους στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κλάδου έως τα τέλη του 2018 που συμφώνησαν με αντάλλαγμα την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Εξυγίανση ή θυσία;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές, με την εν λόγω συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο της ανακεφαλαιοποίησής τους, ανάγκασαν τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα «ασημικά» τους στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι θυγατρικές τους πωλήθηκαν σε αυστριακούς και ιταλικούς τραπεζικούς ομίλους που είχαν ουσιαστικά εκτοπιστεί από την ατμομηχανή των Βαλκανίων λόγω της επικράτησης των ελληνικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εύθραυστη κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζών μετά την εκδήλωση της κρίσης δεν επέτρεπε τη διατήρηση του διευρυμένου δικτύου τους στο εξωτερικό.Αυτός είναι ο λόγος που δέχθηκαν οι τράπεζες να «θυσιάσουν» τις περιφερειακές τους δραστηριότητες που, εν πολλοίς, τις στήριξαν ουσιαστικά τα δύσκολα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Η Alpha Bank έχει κλείσει σχεδόν πλήρως τα ανοίγματά της στις γειτονικές χώρες, ενώ φιλόδοξες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Χαμηλότερα βάζει τον πήχη η Eurobank, η οποία αποχωρεί από τη Ρουμανία έως το τέλος του έτους –τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό της θέσης της, ενώ διατηρεί το δίκτυό της σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο.
«Πολύ νωρίτερα» αποχωρεί η Εθνική
«Πολύ νωρίτερα και πολύ πιο δυναμικά» –απ’ ό,τι έχει υποσχεθεί– κλείνει τις περιφερειακές της θέσεις η Εθνική, όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές προσκείμενες στην τράπεζα.
Ήδη έχει ολοκληρώσει το 80% του σχεδίου πώλησης των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων της, με βασικό ορόσημο το πωλητήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου