Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Ίχνη περονόσπορου στις αγγουριές θερμοκηπίου στη Θεσσαλία

Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες με αγγουριές θερμοκηπίου, σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.  
Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).
Όσον αφορά την καταπολέμησή του οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:
1) Απομακρύνoυμε από τα φυτά τα προσβεβλημένα από τον περονόσπορο φύλλα.
2) Ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα με fosetyl–aluminium, metalaxyl-m, metiram, propineb, azoxystrobin, propanocarb, και άλλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και
διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.
Οι γεωπόνοι του Κέντρου συστήνουν στους καλλιεργητές τα παρακάτω:
1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.α
2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα,, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας ,το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
NewsAlloy button