Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Νέα σύνοδος στον ΟΗΕ με φόντο την αμερικανική επίθεση στη Συρία UPD

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Συριακό

Στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται η σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ για το Συριακό, μετά την αμερικανική επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον βάσης του συριακού στρατού, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό με τοξικές ουσίες στην πόλη Χαν Ζεϊχούν. Παρά την έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση, συντηρούνται υψηλοί τόνοι και αλληλοκατηγορίες, ενώ η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την ευθύνη για τα χημικά, μιλώντας για προβοκάτσια.
Ο ΟΗΕ έχει συγκαλέσει δύο έκτακτες συνόδους οργάνων του, του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και της ομάδας της Γενεύης υπό τον ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.
Σύμφωνα με τον Στάφαν ντε Μιστούρα, ο ΟΗΕ βρίσκεται σε «καθεστώς διαχείρισης κρίσης», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέθετε επιπλέον πόνο στον συριακό λαό».
Σε ανακοίνωσή του τονίζει «δεν υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη από εκείνον μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο».

«Κοινό ψήφισμα» θέλει ο ΟΗΕ

Ο πολιτικός επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Τζέφρι Φέλτμαν, στη διάρκεια της συνεδρίασης προέτρεψε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα μετά την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, ότι »οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δεν θα γίνει ανεκτή και θα έχει συνέπειες».
Όπως είπε, όλο το συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει ένα κοινό ψήφισμα με το οποίο να ζητούν τη διερεύνηση της επίθεσης που «προκάλεσε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης Άσαντ».
Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι όλοι οι δράστες λογοδοτούν «και ότι τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι ως μέσο πολέμου».
Ο Τζέφρι Φέλτμαν υποστήριξε ότι είναι αδύνατο να προστατευθούν οι άμαχοι στη Συρία όσο «επιτρέπεται στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να δρουν με ατιμωρησία».

Αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση

Ωστόσο η αψιμαχία συνεχίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη σύγκληση του οποίου είχε ζητήσει η Ρωσία, με την πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, να υποστηρίζει ότι και οι ΗΠΑ επέμεναν στη σύγκλησή του, και μάλιστα ότι η σύνοδος πρέπει να είναι ανοιχτή, ώστε «κάθε χώρα που υπερασπίζεται τις βιαιότητες του συριακού καθεστώτος, να το κάνει σε κοινή θέα, ώστε να το ακούσει ολόκληρος ο κόσμος».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα» στη Συρία, προειδοποίησε η Νίκι Χέιλι, λέγοντας ότι ήταν «πλήρως δικαιολογημένη» η πυραυλική επίθεση εναντίον της αεροπορικής στρατιωτικής βάσης.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί», είπε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων», συμπλήρωσε.
Η Νίκι Χέιλι κατηγόρησε τη Ρωσία και το Ιράν ότι φέρουν «βαθιά ευθύνη» διότι προστατεύουν και στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην επίθεση με τα χημικά να συμμετείχαν στις επιθέσεις με τα χημικά.
Νίκι Χέιλι και Τζέφρι ΦέλτμανΗ πρέσβης των ΗΠΑ και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας | AP Photo/Mary Altaffer
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι τα πυραυλικά πλήγματα που κατάφεραν οι ΗΠΑ στη Συρία, παραλίγο να φθάσουν «στα όρια της σύγκρουσης με τη Ρωσία».
Μέσω ανάρτησής του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, συμπλήρωσε, πως «με την ενέργεια της αυτή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι εξαρτάται πλήρως από την γνώμη που έχει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ο ίδιος είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του».
Και σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «αμέσως μετά την εκλογή του (Ντόναλντ Τραμπ) είχα επισημάνει, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα οι κατεστημένη μηχανισμοί εξουσίας του κατεστημένου, θα “ακυρώσουν” τις προεκλογικές θέσεις του Τραμπ. Χρειάστηκαν μόνο δυόμισι μήνες».
Ενώ μίλησε για σχέσεις «που τελικά χάλασαν», χαροποιώντας «τελικά τους τρομοκράτες».
Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε από την πλευρά του ότι η Μόσχα «καταδικάζει σθεναρά τις παράνομες ενέργειες των ΗΠΑ».
Όπως τόνισε «οι συνέπειες για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα είναι εξαιρετικά σοβαρές».
Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βλαντίμιρ ΣαφρόνκοφAP Photo/Mary Altaffer
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω του εκπροσώπου του, δήλωσε ότι «θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα».

Κλιμακώνει η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν «επίθεση» κατά «κυρίαρχου κράτους» και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και γνωστοποίησε ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.
Ωστόσο σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου, η Ρωσία δεν διέκοψε τη λειτουργία ενός διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεών της με αυτές των ΗΠΑ, ρόλος του οποίου είναι προλαμβάνει κάθε ενδεχόμενο μιας αθέλητης σύγκρουσης των αεροσκαφών ΗΠΑ και Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ταγματάρχης Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι η «κόκκινη γραμμή» ελέγχου των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα σταματήσει να λειτουργεί από τις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.
Ιγκόρ ΚονασένκοφRussian Defense Ministry Press Service, via AP
Προφανής στόχος, να δείξουν στις ΗΠΑ ότι δεν θα ανεχθούν άλλη αεροπορική επιχείρηση στη Συρία εις βάρος των συμμάχων τους.
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαμηνύσει ότι δεν φοβάται μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και ότι θα μπορούσε να αφήσει στην άκρη κάθε ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δαμασκός: «Προβοκάτσια»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, που από την αρχή είχε αρνηθεί κάθε ευθύνη για την επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων και τους 86 νεκρούς, σήμερα υποστήριξε ότι η επίθεση με τις τοξικές ουσίες ήταν «μια προσχεδιασμένη ενέργεια που διενεργήθηκε για να δικαιολογήσει μια αμερικανική επίθεση επί του συριακού στρατού».
Μίλησε για «σκανδαλώδη επιθετικότητα» εκ μέρους των ΗΠΑ, η οποία είχε στόχο να «εξασθενήσει τον συριακό στρατό στη μάχη που δίνει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Στο πλευρό της κυβέρνησης της Συρίας στάθηκε και η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που με δυνάμεις της μάχεται στη Συρία πλάι στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Η οργάνωση χαρακτήρισε το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ «ηλίθιο βήμα», το οποίο θα οδηγήσει σε «μεγάλες και επικίνδυνες εντάσεις» στη Μέση Ανατολή.
Όπως είπε, η αμερικανική στρατιωτική ενέργεια αποτελεί «υπηρεσία» για το Ισραήλ και «τις φιλοδοξίες του στην περιοχή».

Πολεμικές προετοιμασίες;

Ταυτόχρονα, πολεμικό κλίμα επικρατεί και στα δύο στρατόπεδα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας για να συζητηθούν τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η αεροπορική άμυνα της Συρίας θα ενισχυθεί, ενώ το απόγευμα έγινε γνωστό από το ρωσικό πρακτορείο Tass, ότι η φρεγάτα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» θα καταπλεύσει στην Μεσόγειο και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη ρωσική βάση που βρίσκεται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς.
Μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) συνεχίζονται κανονικά μετά την πυραυλική επίθεση και ότι δεν έχει υπάρξει καμιά ενέργεια σε αντίποινα από τη Συρία ή τη Ρωσία εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία μετά τα πυραυλικά πλήγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger