Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Spiegel για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα στην Ελλάδα: Όταν η δημοκρατία πέθανε στην κοιτίδα της

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα, το περιοδικό Spiegel δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτενές άρθρο. Με τίτλο «Όταν η δημοκρατία πέθανε στην κοιτίδα της», το Spiegel Online υπενθυμίζει την εξέλιξη των γεγονότων που οδήγησαν στην επιβολή της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών, φιλοξενώντας μαρτυρίες του αριστερού πολιτικού και συγγραφέα Περικλή Κοροβέση.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «οι νέοι εξουσιαστές ισχυρίστηκαν ότι διασώζουν την Ελλάδα, από μια ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από κομμουνιστές. Υποσχέθηκαν ότι το καθεστώς τους είχε καλές προθέσεις και επρόκειτο να διατηρηθεί για μια σύντομη μεταβατική περίοδο. -τίποτα άλλο παρά ψέματα. Ο στρατός παρέμεινε επτά χρόνια στην εξουσία. Χιλιάδες Έλληνες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «το πραξικόπημα έπιασε στον ύπνο τη χώρα και την πολιτική της ηγεσία. Ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα αναχώρησαν από τα στρατόπεδα λίγο μετά τη μία τη νύχτα και μέχρι την ανατολή του ήλιου είχαν θέσει την Αθήνα υπό τον έλεγχό τους».
Το άρθρο περιγράφει τον τρόπο που έδρασαν οι πραξικοπηματίες στη βάση του σχεδίου "Προμηθεύς ", το οποίο, όπως διευκρινίζεται, «προβλεπόταν για την περίπτωση κομμουνιστικής εξέγερσης ή σοβιετικής εισβολής».
Το άρθρο σημειώνει ότι η χούντα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας αναστέλλοντας έντεκα άρθρα του Συντάγματος, ενώ «συνελήφθησαν υποστηρικτές της αριστεράς και εν δυνάμει αντίπαλοι (σ.σ. του καθεστώτος). Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, βρίσκονταν στη φυλακή τουλάχιστον 8.000 άτομα».
Οι πραξικοπηματίες πέθαναν, οι ιδέες τους ζουν
Πενήντα χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα η ιδεολογία της χούντας βρίσκει νέους εκφραστές.
Όπως γράφει το Spiegel Online, «στα πιο γνωστά μέλη του αντιστασιακού κινήματος συγκαταλεγόταν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο οποίος ήταν έως το 2009 μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. (?) Ο Κοροβέσης είχε καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τους βασανισμούς που υπέστη. Η σχετική έκθεση έγινε σημείο αναφοράς από μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως και δημοσιεύθηκε αργότερα ως βιβλίο σε αρκετές γλώσσες».
Ο Περικλής Κοροβέσης, σήμερα 75 ετών, περιγράφει στον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού από «το μικρό του διαμέρισμα στα Πατήσια» τη σύλληψή του και τα βασανιστήρια που υπέστη στα κτίρια της Ασφάλειας. «Τον χτύπησαν επανειλημμένα, του έκαναν ηλεκτροσόκ και εικονικές εκτελέσεις. Στο βιβλίο του περιγράφει και το μαστίγωμα στα πέλματα (σ.σ. φάλαγγα), μία από τις αγαπημένες μεθόδους των βασανιστών», γράφει το Spiegel Online.
Μετά την πτώση της χούντας το 1974 «κανείς από τους πραξικοπηματίες δεν έδειξε ποτέ μεταμέλεια. Και κανείς δεν ζει πια σήμερα. (?) Όμως ο θάνατός τους δεν απέτρεψαν τη νέα ενδυνάμωση της ιδεολογίας τους», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, παραπέμποντας στην ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής από το πολιτικό περιθώριο μέχρι την είσοδό της στη βουλή.
Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, η σημερινή κρίση χρέους στην Ελλάδα επέτρεψε την ανάδυση των αξιών των πραξικοπηματιών, του τριπτύχου Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια, σε συνδυασμό με μια εχθρική στάση απέναντι στις δυτικές αξίες. «Ορισμένοι Έλληνες συγκρίνουν τη χούντα με την ΕΕ και πιστεύουν ότι η δημοκρατία και η ελευθερία πέθαναν ακόμη μια φορά εξαιτίας της λιτότητας που επιβάλλουν οι ευρωπαίοι δανειστές», σημειώνει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά του, ο Περικλής Κοροβέσης θεωρεί «παράλογη» την άποψη «ότι σήμερα ζούμε υπό μια νέα χούντα. Αν ήταν έτσι, δεν θα συζητούσαμε εσείς κι εγώ ελεύθερα εδώ σήμερα» σχολίασε απευθυνόμενος στον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger