Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ένοπλη επίθεση στην καρδιά του Παρισιού - Η ISIS διεκδικεί την ευθύνη

Ένοπλη επίθεση στην καρδιά του Παρισιού - Η ISIS διεκδικεί την ευθύνη
Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σε ένοπλο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, τρεις ημέρες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ενώ διεξαγόταν το debate των υποψηφίων.

Το Amaq, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, ανέφερε πως το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και το όνομα του δράστη, Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος.

Map data ©2017 Google
Map
Satellite
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Ο αστυνομικός έπεσε νεκρός επί τόπου. Πληροφορίες ότι και δεύτερος αστυνομικός υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στα τραύματά του διαψεύστηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση αναφέρει για τους τραυματίες ότι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Περισσότερο από μία ώρα μετά από το επεισόδιο, υπήρξαν αναφορές για νέους πυροβολισμούς στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο περιστατικό εμπλέκονται δύο άτομα, ένα εκ των οποίων άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αψίδα του Θριάμβου.

Ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Για το δεύτερο δράστη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με το ένταλμα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, ο ύποπτος είχε φτάσει στο Παρίσι με τρένο από το Βέλγιο.

Ο νεκρός δράστης είναι γνωστός στις Αρχές και η αστυνομία κάνει έρευνες στην κατοικία του, στον ανατολικό τομέα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών με καλάσνικοφ όταν το όχημά του σταμάτησε σε κόκκινο φανάρι.

Αρχικά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια». Στη συνέχεια, όμως, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα κίνητρα» των δραστών.

Τρεις πηγές από την γαλλική αστυνομία δήλωσαν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να συνδέεται με απόπειρα ένοπλης ληστείας.

Εντούτοις, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε επισήμως την έρευνα.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο και έχουν συστήσει στους πολίτες να αποφύγουν τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι νεωτέρας.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί.

Ελικόπτερο της αστυνομίας πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από την περιοχή.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σίγουρος πως το περιστατικό σχετίζεται με τρομοκρατία και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το πρωί της Παρασκευής. Ανακοίνωσε ακόμη πως οι αρχές ασφαλείας θα βρίσκονται στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Ο Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλη την προεκλογική δραστηριότητά του την Παρασκευή και καλεί όλους τους υποψηφίους να πράξουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger