Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Χρήστος Πατσής “μαχαιράς”

Xristos-Patsis1Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από συνέντευξη της κυρίας Σπυριδούλας Μπετσάνη, μέλος του σωματείου μας από τον κύριο Χρήστο Πατσή. Δημο-σιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Discover Skopelos 2015.
Ο Χρήστος Πατσής, είναι ο γηραιότερος λαϊκός τεχνίτης μαχαιριών ή αλλιώς ¨μαχαιράς¨  της Σκοπέλου.
Η τέχνη αυτή υπάρχει τουλάχιστον εδώ και 200 χρόνια στο νησί και πάει από γενιά σε γενιά. Κάποιοι από τους παλιούς μαχαιράδες ήταν ο Παναγιώτης Αστεριάδης, ο Θανάσης Γεωργίου και ο Γιάννης Λεμονής ενώ ο παλαιότερος που ο ίδιος θυμάται ήταν ο Γιώργος Κουτρέλος. Ο ζήλος και η επιμονή του τον ώθησαν, όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί,  να «κλέψει» την τέχνη από έναν μεγαλύτερο και παλαιότερο τεχνίτη, ο οποίος δεν ήθελε να τη διδάξει σε κανέναν.
Ο ίδιος είχε σιδηρουργείο όπου εργαζόταν και απέναντί του είχε το εργαστήριο του ο «μαχαιράς».
Ο κύριος Χρήστος, άνοιγε το παράθυρο και έβλεπε τις κινήσεις μία προς μία που έκανε ο τεχνίτης, από την αντανάκλαση πάνω στο τζάμι.

Έκτοτε και αδιάλειπτα για 65 χρόνια, δημιουργεί τα σκοπελίτικα μαχαίρια.  Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ανοξείδωτο μέταλλο  για τις λάμες,  κέρατο τράγου ή κατσίκας για τη λαβή και ξύλο πεύκου ή κυπαρισσιού για τη θήκη. Τα μέσα παραγωγής που χρησιμοποιεί είναι το καμίνι, ο τροχός, η μέγγενη και οι λίμες. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και χρειάζεται τουλάχιστον μια ημέρα για να φτιάξει ένα τελειοποιημένο μαχαίρι. Έτσι στο διάστημα ενός έτους δεν μπορεί να υπερβεί τα 360 μαχαιράκια. Αυτός πιστεύει ότι είναι και ο λόγος που οι νέοι δεν θέλουν να μάθουν την τέχνη. Έπειτα από μεγάλη επιμονή δική του, έμαθε την τέχνη στον γιο του Παντελή Πατσή, «για να μην χαθεί», όπως λέει.
Κάθε μαχαίρι είναι μοναδικό και  πάνω τους χαράζει το όνομα του και την ονομασία του νησιού του : “Χρήστος Πατσής – Σκόπελος”.
Στα 65 χρόνια που κατασκευάζει τα μαχαιράκια του, αναφέρει ότι έχουν ταξιδέψει σε όλα τα κράτη της γης.
Συνέντευξη – επιμέλεια κειμένου- φωτογραφία : Σπυριδούλα Μπετσάνη
https://skopelosculture.wordpress.com/2017/04/25/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AC%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger