Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Καθάρισαν παραλίες του Παπαδιαμάντη

Τρεις τόνοι σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από τρεις παραλίες της Σκιάθου που έχουν ταυτιστεί με τον Παπαδιαμάντη και αναφέρονται σε πολλά διηγήματα του κορυφαίου Σκιαθίτη συγγραφέα. Εξήντα περίπου εθελοντές, με τη συνδρομή του καϊκιού «Καλυψώ» πραγματοποίησαν εκστρατεία καθαριότητας στο Μέγα γυαλό, τον Άγιο Παντελεήμονα και το Κάστρο, απομακρύνοντας 23 πλαστικά βαρέλια, μεγάλες ποσότητες άδειων πλαστικών μπουκαλιών και φελιζόλ, ακόμη και ρόδα αυτοκινήτου, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
H συγκεκριμένη εθελοντική δράση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 23 Απριλίου, με επίκεντρο τρεις παραλίες που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, και έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον Παπαδιαμάντη.

Συγκεκριμένα, ο Μέγας γυαλός αναφέρεται στο διήγημα «Όνειρο στο κύμα», ο Άγιος Παντελεήμονας έχει συνδεθεί με τη «Φόνισσα», και το Κάστρο, αντίστοιχα, αναφέρεται σε πολλά διηγήματα του Παπαδιαμάντη.
Τις παραλίες καθάρισαν  ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος»,  οι μαθητές της Β’ Λυκείου, το Πολιτιστικό Εργαστήρι και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Θαλασσίων Σπορ Σκιάθου, στο διάστημα 26 Μαρτίου-2 Απριλίου, όπου πραγματοποιήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Όλοι μαζί Σκιάθος καθαρή», για δωδέκατη χρονιά, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».
Οι δεκάδες άχρηστων πλαστικών οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση, ενώ πολλά πλαστικά βαρέλια, τα οποία δεν είχαν υποστεί φθορά, θα ενισχύσουν την αντιπυρική θωράκιση του νησιού.  Όπως αναφέρει  στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ  ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», Θοδωρής Τζούμας,  τα πλαστικά βαρέλια αξιοποιούνται και έχουν ήδη τοποθετηθεί 43 στο Μανδράκι, σε διάφορα σημεία της δασικής έκτασης, προκειμένου να αποτελέσουν πρωτοβάθμιο μέτρο αντιμετώπισης ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Τα πλαστικά βαρέλια τροφοδοτούνται διαρκώς με νερό, με τη φροντίδα της Πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Σκιάθου, για την άμεση αντιμετώπιση κάθε δυσάρεστου ενδεχόμενου.
Σημαντική είναι, στο μεταξύ, η συνδρομή του ιδιοκτήτη του «Καλυψώ» Λάμπρου Χούμα, του Λιμενάρχη Σκιάθου, Νικόλαου Κατσάμπα, των εθελοντών Δήμου Καβούρα και Θοδωτή Ν. Πασχάλη, καθώς επίσης και μιας αλυσίδα ανθρώπων «που δουλεύουν σχεδόν αυτόματα μετά από τόσα χρόνια και αμέσως ανταποκρίνονται για να γίνει η δράση. Αν δεν έχουμε τη βοήθεια όλων αυτών δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ο οποίος κάνει ειδική αναφορά στη συνδρομή του Δήμου Σκιάθου και της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
«Η δράση ήταν ένα παράδειγμα αποτελεσματικής και επιτυχημένης συνεργασίας, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Τέτοιες συνέργειες δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, συμπράττοντας μ’ αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια, που έχει αφενός ένα απτό αποτέλεσμα, αλλά ένα ακόμη μεγαλύτερο μήνυμα,  πως μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος δικής μας υπόθεση», επισημαίνεται, τέλος, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος  Πολιτιστικός Σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger