Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Πέθανε σε ηλικία 117 ετών η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου

EPA/ANTONINO DI MARCO
Γεννημένη το 1899, η κ. Μοράνο αποτελούσε την τελευταία γνωστή επιζήσασα του 19ου αιώνα, βάσει των επίσημων στοιχείων.

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 117 ετών άφησε η Έμμα Μοράνο, ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου, όπως ανακοίνωσε ο προσωπικός της γιατρός.
Σύμφωνα με το Associated Press, η Μοράνο απεβίωσε στο μικρό της διαμέρισμα στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.
Γεννημένη στις 29 Νοεμβρίου του 1899, η κ. Μοράνο αποτελούσε την τελευταία γνωστή επιζήσασα του 19ου αιώνα, βάσει των επίσημων στοιχείων.
Τα γονίδια της οικογένειας της σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη μακροζωία της, με τη μητέρα της να αποβιώνει σε ηλικία 91 ετών, τη στιγμή που μία από τις αδελφές έφθασε σε ηλικία 107 ετών. Αυτές οι... συμπτώσεις είναι που οδήγησαν το DNA της μέχρι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για ανάλυση.
«Με τη δύναμη της θέλησης, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» είχε διαβεβαιώσει η ίδια σε συνέντευξή της στο παρελθόν. Ακριβώς αυτή η θέληση ήταν η κινητήριος δύναμη που την ώθησε να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της ο οποίος την κακοποιούσε σωματικά, ενώ το μοναχοπαίδι της πέθανε σε ηλικία μόλις επτά μηνών. Τότε, το 1938, τα διαζύγια δεν είχαν ακόμη νομιμοποιηθεί στην Ιταλία.
Ήταν 39 ετών και αποφάσισε να μείνει μόνη, «διότι δεν ήθελα να εξαρτώμαι από οτιδήποτε» είχε δηλώσει η ίδια στην αμερικανική εφημερίδα New York Times πριν από δύο χρόνια. Εργάστηκε σε κλωστοϋφαντουργίες έως τα 75 της χρόνια και πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ζωή της στη μικρή κοινότητα Βερμπάνια, στη λίμνη Ματζόρε.
Σε ηλικία 20 ετών και ενώ υπέφερε από αναιμία, ένας γιατρός της συνέστησε να καταναλώνει δύο αυγά ωμά και ένα βρασμένο κάθε πρωί, μια διατροφική συνήθεια που δεν απαρνήθηκε έως τα 110 της χρόνια. Κατανάλωσε σχεδόν 100.000 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Έπινε λίγο κρασί, δεν κάπνιζε και είχε αδυναμία στα μπισκότα.
Όπως είχε δηλώσει ένας γιατρός που την παρακολουθούσε, «εάν όλοι μου οι ασθενείς ήταν σαν κι εκείνη, θα είχα περάσει την ζωή μου διαβάζοντας εφημερίδα».
Σύμφωνα με το Gerontology Research Group (GRG), η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου είναι πλέον η Τζαμαϊκανή Βάιολετ Μπράουν, η οποία γεννήθηκε τη 10η Μαρτίου του 1900.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger