Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

«Απόβαση» των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα UPD

Αναχωρούν για Αθήνα αγρότες από την Κρήτη Στο πλοίο της γραμμής για Αθήνα
Έως και 3.000 αγρότες από την Κρήτη ξεκινούν για το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο της Τετάρτης 8 Μαρτίου στην Αθήνα. Οι αγρότες ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά, με πρώτο προορισμό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Στάθης Καφετζογιαννάκης, μέλος του παγκρήτιου συντονιστικού οργάνου, που τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ενημερώσεις σε όλη την ενδοχώρα της Κρήτης, η πρόθεση για συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και ο αριθμός των Κρητικών που θα ταξιδέψουν αναμένεται να φτάσει σε εντυπωσιακά νούμερα.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν δώσει ειδική τιμή μετάβασης και επιστροφής για τους αγρότες που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση (20 ευρώ μετ' επιστροφής), ενώ δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ακόμα και πριν από τον απόπλου των πλοίων στα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων.
Όπως έχουν ήδη ανακοινώσει οι αγρότες της Κρήτης δεν θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά θα επιδώσουν ψήφισμα στο υπουργείο και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την πλατεία Συντάγματος.
Στο πλευρό των αγροτών που θα διαδηλώσουν με κύριο αίτημα τη μη εφαρμογή των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που τους αφορούν έχουν ταχθεί τόσο ο εμπορικός σύλλογος Ηρακλείου όσο και τα εργατικά κέντρα του νησιού.
Σε ψήφισμά του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρει:
Με αφορμή την αγροτική κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου 2017  των αγροτών στην Αθήνα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, εκπροσωπώντας τη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν.
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ θα αφήσει χιλιάδες αγρότες ανασφάλιστους, η αύξηση της φορολογίας και του κόστους καλλιέργειας θα έχουν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, με δραματικές συνέπειες για το κόστος και την ποιότητα της διατροφής των εργαζομένων στις πόλεις.
Οι αγρότες μας και οι μικροκαλλιεργητές αποτελούν την παραγωγική βάση της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εξόντωσή τους.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος μαζί με τον κλάδο του εμπορίου αποτελούν τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας.
Τη σύνδεση των κινητοποιήσεων των αγροτών με τα ανοιχτά ζητήματα της Ιεράπετρας επιχειρεί η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα της περιοχής:  
Γίναμε μάρτυρες, τις τελευταίες μέρες, των αρνητικών εξελίξεων που οδηγούν στο κλείσιμο του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης στην πόλη μας. Υπενθυμίζουμε ότι το 2013, παρά τις ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά να κλείσει το ΤΕΙ μας στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά», οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του δήμου μας, μαζί με τους φοιτητές του ΤΕΙ, κατάφεραν να κερδίσουν το μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας του μέχρι το 2018, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο επαναλειτουργίας του στο μέλλον. Το παράθυρο αυτό έκλεισε μετά τα τελευταία γεγονότα και με δεδομένο ότι τα μηχανογραφικά δελτία φτάνουν από μέρα σε μέρα στα σχολεία. Υπεύθυνη για το νέο πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή μας είναι αναμφίβολα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η απόλυτη υποταγή της στα μνημόνια και τις καταστροφικές επιταγές της τρόικας και των δανειστών. Ευθύνη, ωστόσο, φέρει και η δημοτική αρχή, που αρκέστηκε στις κυβερνητικές υποσχέσεις, πίστεψε ότι τέτοια ζητήματα λύνονται με διαβουλεύσεις και, έτσι, επέτρεψε να μας βρουν απροετοίμαστους οι εξελίξεις και να μην έχουμε πλέον καμιά ουσιαστική δυνατότητα αντίδρασης.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ που η κυβέρνηση ενοποιεί στο ΕΦΚΑ και στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής περιορισμού των δημοσίων δαπανών συρρικνώνει τις δομές τους. Το υποκατάστημα της Ιεράπετρας είναι ένα από αυτά που έχουν δρομολογηθεί να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κάποιο γραφείο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων με περιορισμένες αρμοδιότητες. Πέρα από την τεράστια ταλαιπωρία που θα σημάνει αυτό για τον κόσμο της εργασίας στην περιοχή μας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην υποβάθμιση που δεχόμαστε χρόνια τώρα.
Ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί αυτή η απόφαση είναι η δική μας κινητοποίηση, η οργάνωση του αγώνα να κρατήσουμε το ΙΚΑ μας, παράλληλα με τον αγώνα για το Νοσοκομείο μας που δεν έχει σταματήσει και στον οποίο οφείλεται η ύπαρξή του σήμερα. Χωρίς να παραβλέπουμε το βαρύ κλίμα, την απογοήτευση και το αίσθημα αδιεξόδου που έχει επιβάλλει η προδοσία και η νεοφιλελεύθερη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουμε -γιατί η εμπειρία το έχει δείξει- ότι η δύναμη μας βρίσκεται στην ενότητα και τους αγώνες μας, στην απόφασή μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τον αγώνα των αγροτών που μαζί με πολλούς κλάδους εργαζομένων, έχουν ανοίξει το δρόμο των κινητοποιήσεων. Καλούμε όλο τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην κινητοποίηση της 8ης Μαρτίου, και όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν. Όλη η Ιεράπετρα την Τετάρτη στηρίζει την αγροτιά που παλεύει για την επιβίωσή της και για το μέλλον του τόπου μας. Και δεν σταματάμε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger