Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Μπορεί η Τουρκία να εκδικηθεί την Ολλανδία; Το εμπορικό τους ισοζύγιο

  • Άποψη της περιοχής Λεβέντ, της επιχειρηματικής ζώνης της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Η διπλωματική κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας, με αφορμή τις «κόκκινες κάρτες» σε Τούρκους υπουργούς που θα μιλούσαν σε συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, δεν οδηγούν μόνο σε διαβήματα διαμαρτυρίας και σε ταξιδιωτικές οδηγίες. Ήδη στην Τουρκία έχουν ξυπνήσει μνήμες από την περίοδο 1998-1999, τότε που η Άγκυρα προχώρησε σε εμπάργκο στα ιταλικά προϊόντα, με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση Ντ’ Αλέμα που φιλοξενούσε τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Προοίμιο ενός εμπάργκο και στην Ολλανδία αποτελούν άρθρα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον τουρκικό Τύπο, και τα οποία παρουσιάζουν τα ολλανδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στη χώρα.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, το εμπάργκο δεν θα έχει συνέπειες μόνο στην ολλανδική αλλά και στην τουρκική οικονομία, αφού οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία είναι περισσότερες από τις εισαγωγές.
Το 2016 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ανήλθαν στα 6,6 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 3,6 δισ. ήταν εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ολλανδία και τα 3 δισ. εισαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger