Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Κάτω από τα 2,8 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Πίσω από το ψυχολογικό όριο των 3 δις ευρώ υποχώρησαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μεγάλη πληρωμή Χρέους πριν από τον Ιούλιο, που να θέτει σε κατάσταση συναγερμού το υπουργείο Οικονομικών.

Με φόντο τις αναλύσεις και τις επίσημες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που σημειώνουν ότι πριν από το ραντεβού του Ιουλίου, που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 6,3 δις ευρώ στο ΔΝΤ, σε ιδιώτες και στην ΕΚΤ, δεν υπάρχει ιδιαίτερη… βιάση για συμφωνία, το ΓΛΚ δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την  πορεία του Χρέους, με δύο σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου υποχώρησαν στα 2,791 δις ευρώ από 3,004 δις ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι όντως υπάρχει αρκετός «κουμπαράς» αλλά όχι ανεξάντλητος. Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα αποπληρώθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα ο ESM (2 δις ευρώ) όχι από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου αλλά μέσω ΤΧΣ από την αποπληρωμή των CoCos της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η επόμενη μεγάλη πληρωμή είναι στις 20 Απριλίου, οπότε θα πρέπει να εξοφληθούν περίπου 1,3 δις ευρώ στην ΕΚΤ και σε Κεντρικές Τράπεζες, για ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI του 2012.

Το δεύτερο στοιχείο από το Δελτίο Χρέους είναι ότι οι ανεξόφλητες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, κυρίως σε δημόσιες επιχειρήσεις, παραμένουν στα πολύ υψηλά επίπεδα των 12,8 δις ευρώ. Και μπορεί να εμφανίζεται μια μείωση σε σχέση με τα 15,1 δις ευρώ του 2015, ωστόσο στη διάρκεια του χρόνου που μεσολάβησε το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώθηκε να καλύψει ήτοι να πληρώσει 1,651 δις ευρώ για εγγυήσεις που κατέπεσαν.

Το μεγαλύτερο ύψος εγγυήσεων είναι προς τον ΟΣΕ (2,9 δις ευρώ), για τον οποίο πληρώθηκαν μάλιστα 1,521 δις ευρώ λόγω κατάπτωσης εγγυήσεων και ακολουθεί το Αττικό Μέτρο με 2 δις ευρώ αλλά μηδενικές πληρωμές καταπτώσεων, η ΔΕΗ με άλλα 2 δις ευρώ και χωρίς πληρωμές καταπτώσεων, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων- Κτιριακές Υποδομές με 507 εκατ. ευρώ. Άλλα 1,9 δις ευρώ έχουν δοθεί ως εγγύηση για δάνεια ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ στα 1,853 δις ευρώ ανέρχονται οι εγγυήσεις για πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger