Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΡΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΥ 2001 Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 2017 ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΥΟ



Αν κάνουμε αποτίμηση του περασμένου χιονιά μεταξύ 6-11 Ιανουαρίου που σάρωσε κατά διαστήματα την μισή και πλέον Ελλάδα για να μη πούμε όλη τη χώρα, είναι παρόμοιος με τον χιονιά του Δεκέμβρη του 2001, 16 χρόνια σχεδόν πριν.


Το 2001 ο χιονιάς ήταν 2 φορές ισχυρότερος κυρίως σε Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία βγάζοντας μέχρι και 1μιση μέτρο χιόνι ενώ στην Θεσσαλονίκη το χιόνι άγγιξε το μισό μέτρο στις γύρω περιοχές και τους 25-35 πόντους στο κέντρο της. Η θερμοκρασία ωστόσο στη συμπρωτεύουσα ήταν στους -3oC ενώ με ξαστεριά είχε πέσει στους -10oC. Τα σχολεία στην Θεσσαλονίκη τότε έμειναν κλειστά για μία εβδομάδα.

Το 2017 ωστόσο μεταξύ 6-11 Ιανουαρίου, ο χιονιάς αρχικά σάρωσε την νότια και κεντρική χώρα με χιονοπτώσεις και ιδιαίτερα την Εύβοια, την Κρήτη και την Πελοπόννησο με την κεντρική Στερεά Ελλάδα, με χιόνια ακόμα και στην Πάτρα, το Αίγιο και το Αγρίνιο όπου είχαν να δουν χιόνι 30 χρόνια τώρα. Μετέπειτα δε και κυρίως στις 10-11 Ιανουαρίου ο χιονιάς σάρωσε όλη την βόρεια Ελλάδα με το χιόνι να καλύπτει όλη την Θεσσαλία, την Θράκη, την Μακεδονία και την Ήπειρο ενώ στην Θεσσαλονίκη το χιόνι στο κέντρο άγγιξε τους 15 πόντους και στις γύρω περιοχές ακόμα και τους 25 πόντους. Το κρύο όμως στη συμπρωτεύουσα ξεπέρασε τους -11oC ρεκόρ από το 1961 και 1968. Μάλιστα σημειώθηκαν και ταυτόχρονες χιονοπτώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 9 Ιανουαρίου. Τα σχολεία έμειναν και σε αυτή την κακοκαιρία για μία εβδομάδα κλειστά, με την διαφορά όμως ότι μία μέρα ήταν κλειστά για το ψύχος και όχι για το χιόνι.

Επομένως η κάθε μία ξεχωριστά κακοκαιρία τόσο του 2001 όσο και τους 2017, χαράχτηκε ξεχωριστά στις μνήμες των κατοίκων αρκετών περιοχών αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger