Η Ελλάδα δέχεται διπλό εκβιασμό για τους πρόσφυγες. Από τη μία η Τουρκία απειλεί να μην εφαρμόσει την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεργάζεται σχέδια εφαρμογής της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει πώς όποιοι μετανάστες ή πρόσφυγες καταλήγουν σε ευρωπαϊκό έδαφος θα επιστρέφουν στην πρώτη χώρα απ” όπου εισήλθαν.

Δηλαδή, κάτι ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας που ανακοίνωσε την άρση της εφαρμογής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Ετοιμάζει τις καταστάσεις έτσι ώστε όχι μόνο να συνεχίσουν να ανέχονται τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά και καθημερινά εξεγείρονται κατά των κατοίκων, αλλά και για να υποδεχθούν μερικές χιλιάδες ακόμη από το Μάρτιο.
Ήδη, βρίσκονται στην Ελλάδα 62.500 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μερικές ακόμη χιλιάδες βρίσκονται διάσπαρτοι στη χώρα, εκτός δομών φιλοξενίας και κανείς δεν ξέρει τι κάνουν. Αυτοί υπολογίζονται περί τους 7.000. Φαίνεται λοιπόν πως το σχέδιο για να μετατραπεί η Ελλάδα σε «αποθήκη» μεταναστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες «σύσταση σχετικά με τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», η οποία διευκρινίζεται ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, θα αφορά όσους εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, ενώ θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Σύμφωνα με την ίδια σύσταση οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν ατομικές διασφαλίσεις ώστε οι επιστροφές να καθίστανται δυνατές και επί αυτού θα υποβάλλει σχετική έκθεση προόδου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η επανέναρξη των επιστροφών θα πρέπει να συνοδευθεί από την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της και προσδιορίζει σε 3.000 τους πρόσφυγες μηνιαίως που θα μετακινούνται.
Η σύσταση της Ε.Ε., εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συστήματος του Δουβλίνου που θα συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου όπου διευκρίνισε ότι «μόνο κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες προσφύγων που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά την 15η Μαρτίου του 2017».
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: προτείνοντας σήμερα στα Κράτη-Μέλη τη σταδιακή μόνο αποκατάσταση το 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου, η Επιτροπή δεν προτείνει να επωμισθεί η Ελλάδα επιπλέον βάρος», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο ως προς την Ελλάδα, δεδομένης της πίεσης κάτω από την οποία βρίσκεται η χώρα, όσο και προς τους αιτούντες άσυλο που πρέπει να γίνονται δεκτοί κάτω από καλές συνθήκες και με ασφάλεια».
Υπογράμμισε ακόμη: «η σύσταση επομένως προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση και κυρίως ξεκαθαρίζεται δια παντός ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άλλα κράτη μέλη έχοντας εισέλθει μέσω Ελλάδας πριν τις 15 Μαρτίου 2017 δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα». Εκτίμησε ακόμη ότι θα αφορά στη πραγματικότητα μόνο σε έναν μικρό αριθμό ατόμων, καθώς οι στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί, και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις.
Το περιοδικό Der Spiegel ωστόσο, που απηχεί τις απόψεις και τις θέσεις της Γερμανίας κυκλοφορεί σήμερα με δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Τελευταίος σταθμός… Ελλάδα» και σχολιάζει τις δηλώσεις Αβραμόπουλου αναφέροντας πώς η υπόλοιπη ΕΕ δυσφορεί με την ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο.
«Η περίθαλψη των 10.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν ακόμα στα ελληνικά νησιά είναι άθλια, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν από τις αρχές του 2015 διοχετεύθηκε στην Ελλάδα σχετική βοήθεια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Άγκυρα, δεν υλοποιείται με την εξαίρεση 748 ανθρώπων μέχρι σήμερα».
«Προβλήματα ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Και η υπόλοιπη ΕΕ δεν έχει καταφέρει να ανασκουμπωθεί και να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική. Ναι μεν ο Αβραμόπουλος εξήρε τον Νοέμβριο ως τον μήνα-ρεκόρ για την ανακατανομή προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά μιλούσε μόνο για 1.400 άτομα επί συνόλου 8.000 μέχρι σήμερα. Μόνο που το καλοκαίρι του 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει στην ανακατανομή 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα και στη συνέχεια άλλων 120.000».
Τη σύσταση της Κομισιόν, σχολιάζει και η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέροντας πώς «πρέπει να ερμηνευθεί ως διακαής πόθος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Κατ” αρχήν η Κομισιόν η ίδια εξαιρεί ευάλωτα άτομα και ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να εγγυάται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ανθρώπινους όρους υποδοχής. Και κατά τρίτον η Κομισιόν ελπίζει ότι δεν θα υπάρχει καν παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα προς Βορρά επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά.
Με άλλα λόγια η σύσταση της Κομισιόν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να δείξει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια της ΕΕ. Είναι επίσης ένα πολιτικό μήνυμα. Γιατί χωρίς επάνοδο στην κανονικότητα δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στην εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση των κανονισμών του Δουβλίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη»