Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ



Χαιρετισμός της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στην εκδήλωση για την Ελληνίδα Αγρότισσα και τους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που οργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

                                                                                                10 Δεκεμβρίου 2016
Φίλες και φίλοι,
Αν όλοι όσοι είμαστε εδώ συμφωνούμε ότι είναι θεμελιώδες να επανεκκινήσουμε την αγροτική ανάπτυξη με κάθε μέσο που διαθέτουμε , τότε αυτόματα συμφωνούμε ότι η Ελληνίδα αγρότισσα πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηριχτεί και να ενθαρρυνθεί στο δύσκολο έργο της. Δεν μπορούμε να πετύχουμε την  αγροτική ανάπτυξη χωρίς την εργασία και τη δυναμικότητα της αγρότισσας. 

Για την αγρότισσα, το διπλό έργο κάθε εργαζόμενης γυναίκας που μοιράζεται ανάμεσα στην ανατροφή των παιδιών και στην εργασία είναι ακόμη δυσκολότερο εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της αγροτικής παραγωγής και ζωής. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στις τελευταίες δεκαετίες, τα ζητήματα ισότητας των φύλων, τα προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις και την οικογένεια, τις αμοιβές, την ασφάλιση, την περίθαλψη αλλά και την λήψη των αποφάσεων και την εκπροσώπηση που αντιμετωπίζει η αγρότισσα παραμένουν μεγάλα. Δυστυχώς σε ορισμένες πλευρές ίσως έχουν υπάρξει και πισωγυρίσματα.
Φίλες και φίλοι,
Στην αγροτική οικονομία, το συνεταιριστικό κίνημα έχει να παίξει κρίσιμο ρόλο αλλά το κράτος αγκάλιασε το συνεργατισμό μόνο όταν αυτός εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντά, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα κομματικά οφέλη και κέρδη. Πολλά από όσα έγιναν στο συνεταιριστικό χώρο την τελευταία 25ετία είναι περισσότερο δυσφημιστικά για την ιδέα του Συνεταιρισμού παρά εξυγιαντικά για την κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο. Η εξάρτηση των συνεταιρισμών τόσο από τη δανειοδότηση, όσο και από τις επιδοτήσεις, δημιούργησαν πολλά εμπόδια στην αυτονομία του συνεταιριστικού κινήματος και συχνά το έστρεψαν σε λανθασμένους δρόμους.
Εμείς πιστεύουμε ότι το συνεταιριστικό κίνημα δίνει προοπτικές τόσο για τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο γενικότερα όσο και για την αγρότισσα ειδικότερα. Ήδη από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης αποτυπώνεται η θέλησή μας να δυναμώσουμε και να αναδείξουμε την δράση της γυναίκας αγρότισσας και να δώσουμε ώθηση στην γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Στο νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θεσπίστηκε συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών κατά τις αρχαιρεσίες των διοικητικών συμβουλίων όλων των αγροτικών συνεταιρισμών προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία τους σε αυτό το κατ εξοχήν ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Παράλληλα έγινε για πρώτη φορά αναφορά στο τρόπο λειτουργίας των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών και μια πρώτη μεγάλη προσπάθεια για οργάνωση του θεσμικού πλαισίου.
Ωστόσο τα προβλήματα των γυναικείων συνεταιρισμών είναι πολλά και σύνθετα. Η έλλειψη συμβουλευτικής στον αγροτικό κλάδο αλλά φυσικά και ρευστότητας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, τα οποία όμως δεν είναι αξεπέραστα. 
Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα τα λύσουμε με ένα νόμο ή με μια κίνηση. Έχουμε, όμως, τη θέληση να τα αντιμετωπίσουμε πατώντας με σταθερά βήματα σε γερά θεμέλια και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Φίλες και φίλοι,
Στην αντίληψη της Αριστεράς ο Συνεταιρισμός είναι σχέση αμοιβαία και αδιαμεσολάβητη ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι η απελευθέρωση του εμείς απέναντι στο εγώ και η επικράτηση του συλλογικού έναντι του ατομικού. Ταυτόχρονα για την Αριστερά είναι συνεχής ο αγώνας για την άρση των ανισοτήτων στη σχέση των δύο φύλων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Για την Κυβέρνηση της Αριστεράς η ενίσχυση της αγρότισσας και η ενίσχυση των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση, την οποία και θα εκπληρώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger