Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Πεδίο μάχης το λιμάνι του Ηρακλείου -Αγρότες εναντίον ναυτεργατών

Πεδίο μάχης το λιμάνι του Ηρακλείου -Αγρότες εναντίον ναυτεργατών
Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το λιμάνι του Ηρακλείου με άγριες αντιπαραθέσεις ανάμεσα αγρότες - που αντιδρούν στην συνεχιζόμενη για όγδοη ημέρα απεργία της ΠΝΟ - και ναυτεργάτες.

Σύμφωνα με το cretapost, «oι αγρότες, που έχουν από νωρίς το απόγευμα στρατοπεδεύσει στο λιμάνι, θέλουν εδώ και τώρα να φορτώσει το πλοίο ασφαλείας με τα προϊόντα τους ώστε να αποπλεύσει για Πειραιά.
Αντίθετη ωστόσο άποψη έχουν οι ναυτεργάτες οι οποίοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να σπάσουν την απεργία.

Η κατάσταση έφτασε στα άκρα με αγρότες και ναυτεργάτες να έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση. Μερικοί αγρότες, εξαγριωμένοι, προσπαθούν να λύσουν τους κάβους του Blue Horizon που είναι δεμένο λόγω της απεργίας των ναυτικών
Μάλιστα, ομάδα αγροτών πέταξαν φωτοβολίδες στο σημείο οπου βρίσκονταν οι ναυτεργάτες με την ''αντίπαλη πλευρά'' να απαντά με… ρίψεις νερού!

Στη συνέχεια αγρότες έβαλαν φωτιά στα γραφεία της ΑΝΕΚ στο λιμάνι.
Λόγω των επεισοδίων, ασθενοφόρο πήγε στο λιμάνι για να παραλάβει τον λιμενάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαϊτάκη, ο οποίος ένιωσε αδιαθεσία μετά τα επεισόδια.
Σύμφωνα με το neakriti.gr αίσθηση προκαλεί η καταγγελία αγρότη από την Ιεράπετρα ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο καπετάνιος του πλοίου έβαλε σε λειτουργία τις μηχανές με σκοπό να απομακρυνθεί απο την προβλήτα, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι από τα σχοινιά και με κίνδυνο να τραυματιστούν αγρότες.
Τελικά το πλοίο αναχώρησε χωρίς να φορτωθούν κηπευτικά.

Αποφασισμένοι οι αγρότες να παραμείνουν στο λιμάνι
Ο αγροτικός κόσμος δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει στα… άκρα αν δεν φύγει σήμερα πλοίο, το οποίο θα μεταφέρει τα προϊόντα τους στον Πειραιά.

Ήδη από το μεσημέρι εκατοντάδες αγρότες από την Μεσσαρά, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και την Σητεία ανέβηκαν στ’ αγροτικά τους, φόρτωσαν τα προϊόντα τους, πήραν μαύρες σημαίες και ξεκίνησαν για το Ηράκλειο.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι αγρότες στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και έχουν δώσει ραντεβού προκειμένου να πιέσουν καταστάσεις ώστε να φύγει το πλοίο ασφαλείας. Αυτή την απόφαση έλαβε χθες, αργά το βράδυ η συντονιστική επιτροπή των αγροτών. Την ίδια ώρα, ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στα Χανιά.

Αίτημα για κήρυξη της Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Με επιστολή του που έστειλε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αν. Ιωάννου ζητά να κηρυχθεί ο δήμος Ιεράπετρας αλλά και η Κρήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε η παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ πλήττει ανεπανόρθωτα την Κρήτη και πολλούς Δήμους της μεταξύ των οποίων και την Ιεράπετρα, επιφέροντας τεράστια οικονομική καταστροφή σε πολλούς κλάδους.
Τα πλήγματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτα με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα να μένουν εγκλωβισμένα και αδιάθετα, οδηγώντας τον σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί χιλιάδες αγρότες της Ιεράπετρας και του νησιού μας, λόγω της αδυναμίας σε επίπεδο κράτους να εφαρμόσει τον προβλεπόμενο νόμο, αιτούμαστε την κήρυξη του νησιού και του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για την μεταφορά των αγροτικών μας προϊόντων.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που πλήττει το νησί μας ανεπανόρθωτα» καταλήγει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αιτούμενος την υλοποίηση άμεσων ενεργειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger