Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους μέχρι 360 ευρώ το μήνα σε ανασφάλιστους υπερήλικες!

Την έναρξη καταβολής του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους μέχρι 360 ευρώ το μήνα σε ανασφάλιστους υπερήλικες, Έλληνες ή αλλοδαπούς, ακόμη και συνταξιούχους που λαμβάνουν χαμηλότερο πόσο, δίνει ο ΟΓΑ...

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής του Ταμείου Θ. Μπακαλέξης, η παροχή θα δίνεται την 1η του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα, κατόπιν ελέγχου και με τις νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις του νόμου Κατρούγκαλου, ακόμη και για αιτήσεις που ήταν εκκρεμείς μέχρι τις 12/5/2016 (ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ του Ν. 4387/16).

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Για να λάβουν το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων οι υπερήλικες θα πρέπει αθροιστικά:

1. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

2. Να μην λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων που έιναι 360 ευρώ (η σύνταξη θα πρέπει να έχει εκδοθεί).

3. Να διαμένουν στην Ελλάδα έως 35 χρόνια. Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες για όσους έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής στη χώρα. Σε περίπτωση που η σύνταξη ή παροχή που λαμβάνουν από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, είναι μικρότερη από το επίδομα, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα.

Αν το ποσό που προκύπτει είναι μικρότερο από είκοσι (20) ευρώ δεν καταβάλλεται το επίδομα. Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, αντίστοιχα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος. Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού.

4. Να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος, ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

5. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger